FOKUS jobber med kvinner som har opplevd seksualisert vold i krig i Colombia og Guatemala. Foto: Paola Figueroa.

Publisert: 2018-10-05     Redigert: 2022-05-20

– Nadia Murad og Denis Mukwege er vitner fra noen av de mest brutale krigshandlingene mot kvinner i verden. De fortjener anerkjennelsen for de har gjort personlig, men de representerer også titusenvis av kvinner og jenter som har blitt utsatt for groteske overgrep, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

I krig og konflikt er kvinner og jenter enda mer sårbare for kjønnsbasert vold. Voldtekt brukes som våpen for å ydmyke og demoralisere, ikke bare kvinnen selv, men også hennes familie og lokalsamfunn. Nadia Murad som var slave hos IS har vist oss hvordan den systematiske, seksualiserte grusomheten arter seg. Hun har også vist oss håpet og viljen til å reise seg.

– Ved å bruke sin stemme og sine erfaringer kjemper hun for alle ofre for folkemord og seksuell vold, sier Lindstad.

Kirurgen Denis Mukwege har på sine side ikke bare behandlet tusenvis av kvinner for fysiske skader etter massevoldtekter og seksuell mishandling, men også gjort verden oppmerksom på de systematiske overgrepene mot kvinner i Kongo.

– Denis Mukwege viser at også menn må med i kampen for å bygge fredelige, rettferdige samfunn hvor ofre for overgrep får anerkjennelse og oppreisning, sier Gro Lindstad, og legger til at FOKUS gleder seg til å feire vinnerne når de skal motta prisen i Oslo i desember.

FOKUS blir en av organisasjonene bak fakkeltoget til ære for fredsprisvinnerne 10. desember.

Fakta:

  • FOKUS jobber med kvinner som har opplevd seksualisert vold i krig i Colombia og Guatemala, og har sammen med lokale partnere bidratt til at fredsavtalen i Colombia ikke gir straffefrihet for seksualisert vold.
  • Sammen med norske JURK og guatemalske MTM har FOKUS bidratt til at seksuell vold for aller første gang har blitt anerkjent som en krigsforbrytelse i en nasjonal domstol.
  • Kvinner og jenter blir enda mer sårbare for kjønnsbasert vold i krig og konflikt og det blir enda vanskeligere å få tilgang til prevensjon, trygge aborter og kvalifisert fødselshjelp.
  • Voldtekt blir ofte brukt som et våpen i krig for å ydmyke og demoralisere, ikke bare kvinnen selv, men også hennes familie og lokalsamfunn.

For kommentar, mer informasjon eller avtale om intervju, vennligst kontakt Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS. Telefon 95 05 45 87, e-post: gl@fokuskvinner.no.

Publikasjoner

SheDil Index Report 2nd Edition - Reference List

Last ned

SheDil Index Report 2nd Edition

Last ned

Technology-facilitated gender based violence

Last ned