Kvinner i Guatemala med hodeplagg

Publisert: 2016-02-27     Redigert: 2022-05-20

Denne artikkelen ble publisert 27. februar 2016, foto: Mujeres Transformando el Mundo/Troicar (Flickr)

De 11 mayakvinnene som anklaget to militære tjenestemenn for seksualisert vold og slaveri under borgerkrigen på 1980-tallet, er blitt hørt. Dommen falt natt til lørdag 27. februar 2016 (norsk tid).

– Det tok lang tid, men endelig er urfolkskvinnene i Guatemala som ble utsatt for alvorlige seksuelle overgrep under borgerkrigen hørt.  Dette er en oppmuntring for kvinner over hele verden som er utsatt for seksualisert vold og overgrep i krig og konflikt. Den historiske dommen kan få presedens i liknende saker i fremover, sier Ragnhild Therese Nordvik, programsjef i FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

FOKUS og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) samarbeider med den guatemalanske kvinneorganisasjonen MTM («Kvinner forandrer verden»), som har ført rettssaken sammen med mayakvinnene i Guatemala.

– Dette er rettferdighet! Dommen er viktig fordi man anerkjenner seksuell vold og slaveri, og det er enda viktigere hvordan dette begrunnes i dommen, sier Paula Barrios i MTM.

Bakgrunn

Mellom 1982 og 1988 ble flere mayakvinner utsatt for grove seksuelle overgrep i militærleiren Sepur Zarco nord-øst i Guatemala. Militærleiren ble brukt som rekreasjonssted og ble besøkt av tusenvis av soldater.

Kvinnene ble tvunget til å jobbe tre-dagers skift i leiren. Samtidig ble de grovt utnyttet som soldatenes seksuelle slaver. Kvinnene ble utsatt for stadige gjengvoldtekter, ofte med en pistol rettet mot brystet. 

Mange av kvinnene opplevde også at deres ektemenn ble bortført og drept. I tillegg til overgrep og slaveri, ble mayafolket utsatt for massakre. Levninger fra massegraver i området ble lagt fram som bevis i rettssaken.

Les også: Historisk rettssak om seksuelt slaveri

Rettssaken

I 2011 anmeldte 15 kvinner to militære tjenestemenn for å ha organisert og begått overgrep mot dem og deres familier under borgerkrigen. 11 av kvinnene lever fortsatt.

Rettssaken har pågått siden 1. februar, og fredag kveld 26. februar (lokal tid) ble de to militære tjenestemennene dømt for overgrep mot menneskeheten. Esteelmer Reyes Girón ble dømt til 120 års fengsel, og Heriberto Valdéz Asij til 240 års fengsel.

Les også: En internasjonal hjemmeseier

Publikasjoner

SheDil Index Report 2nd Edition - Reference List

Last ned

SheDil Index Report 2nd Edition

Last ned

Technology-facilitated gender based violence

Last ned