Lesbians Free Everyone - film på Vega Kino

Tid:

Onsdag 21 oktober, kl. 17:00

Sted:
Vega scene (Hausmanns gate 28, 0182 Oslo)
Pris:
130 (student), 150 (ordinær)

For 25 år siden, under FNs 4. Verdenskonferanse om kvinner i Beijing, hadde filmregissør og aktivist Dr. Bev Palesa Ditsie, som da var leder av GLOW (Gay and LesbianOrganisation of the Witwatersrand) i Sør-Afrika en historisk tale for konferansens hovedforsamling. Innlegget var på vegne av lesbiske og på vegne av International Gay and Lesbian Human Rights Commission  og mer enn 50 andre internasjonale organisasjoner.

I 2020, under global nedstengning og pandemi tok Bev kontakt med noen av de fantastiske aktivistene rundt omkring i verden som sto bak kampanjen i 1995, som førte til den historiske talen. Det ble tile n rekke digitale møter, og en tur tilbake til minner og gjenfortelling av opplevelser. Samtalene ble gjennomført og filmen laget for å synliggjøre den mest vellykkede lesbiske synlighetskampanjen noen gang.

Filmen er laget utelukkende med virtuelle intervjuer og samtaler i løpet av 5 måneder våren og sommeren 2020, og er basert på samtaler med over 20 lesbiske aktivister. Bev sier at hennes største utfordring har vært å få tilgang til arkivmateriale for å kunne redigere filme. Hver eneste institusjon I verden har vært stengt på grunn av pandemien, fra universiteter til private og offentlige arkiv. Det førte til at mange av de som er del av filmen sendte sine personlige arkiv og bilde, så filmen kunne ferdigstilles.

Filmen burde ha vært laget for lenge siden, men kunne nå ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Verden strever med Covid-19, fattigdom, seksuell vold og femicide, I tillegg til økende grad av fasisme.

Bev Ditsie sier selv at “Selv om innestengelse, portforbud og pandemi har vært stressende på mange ulike måter, så har jeg vært heldig å få gjøre det jeg elsker og det jeg er født til å gjøre.»  

25 år etter kvinnekonferansen I Beijing, hvor over 30 000 aktivister var samlet inkluderer filmen spørsmål som – Hva skjedde under konferansen) Hvor langt har vi kommet siden den gang, og hva må til for å få full likestilling og frigjøring? 

Se arrangementet på Facebook