Publisert: 2017-05-22     Redigert: 2022-05-20

Noe av det første Donald Trump gjorde som president var å gjeninnføre den såkalte «munnkurvregelen» som struper finansieringen til organisasjoner som utfører eller informerer om trygge aborter, prevensjon og seksualopplysning. Mandag kom nyheten om at Trump utvider regelen til å gjelde alle organisasjoner som mottar støtte til helsebistand fra USA.

– Dette er en dramatisk utvikling som vil sette tusenvis av jenter og kvinner i fare, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

Utrygge aborter fører allerede til at opp mot 44 000 kvinner dør hvert år. Sju millioner må få medisinsk behandling etter utrygge aborter, og mange blir skadet for livet.

– Hvis tilgangen til prevensjon og trygge aborter blir ytterligere redusert, vil tallene på døde og skadede også øke, sier Tor-Hugne Olsen, leder i Sex og Politikk, og henviser til erfaringene med munnkurvregelen under tidligere republikanske regjeringer.

Kuttene vil i tillegg til å ramme program for prevensjon og seksualopplysning påvirke andre områder enn kvinners reproduktive rettigheter, bl.a. arbeidet mot hiv og malaria.  

Nå må Norge handle

Sex og Politikk og FOKUS mener Norge må «ut i krigen» på vegne av kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter.

– Frontene i abortspørsmålet har blitt hardere de senere årene, sier Lindstad og viser til debatten både i Europa, USA, Latin-Amerika og Øst-Afrika.

– Norge må gjøre mer for å stoppe denne utviklingen, særlig hvis pengene som har gått til kvinners reproduktive helse gjennom kjente nettverk omdirigeres til organisasjoner med an anti-abort-agenda, slik vi så under Bush, sier Olsen.

Derfor inviterer Sex og Politikk og FOKUS norske myndigheter til å diskutere Norges rolle og muligheter i dette arbeidet på seminaret «She Decides – en festtale eller reell handling?» på Litteraturhuset i Oslo mandag 22. mai kl. 18:00.

Statssekretær Laila Bokhari deltar på seminaret sammen med direktøren for UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. Mlambo-Ngcuka kommer til Norge for å delta på seminaret og ha møter med norske politikere. 

For kommentar eller mer informasjon, kontakt:

Gro Lindstad, daglig leder, FOKUS: mob 950 54 587

Tor-Hugne Olsen, daglig leder, Sex og Politikk: mob 488 42 771

Les også:

Debatt: Hun bestemmer. Ikke sant, Børge Brende?

Brende lover norsk satsing på kvinners helse globalt

Publikasjoner

SheDil Index Report 2nd Edition - Reference List

Last ned

SheDil Index Report 2nd Edition

Last ned

Technology-facilitated gender based violence

Last ned