Foto: Shutterstock

Publisert: 2023-10-06     Redigert: 2023-10-06

Det er 20 år siden Shirin Ebadi, som første kvinne i Iran, fikk prisen som for sin innsats for menneskerettigheter. To tiår senere er søkelyset igjen på Iran, hvor iranske kvinner kjemper sitt livs kamp for sine rettigheter.

I september fjor døde iransk-kurdiske Jina Masha Amini i moralpolitiets varetekt. Siden da har hun blitt et symbol på iranske kvinner sin frigjøringskamp. Unge kvinner fra Iran har tatt definisjonsmakten til hår, kropp og frihet tilbake gjennom det som mange kaller det første feministiske opprøret i regionen. Kvinne, liv, frihet er blitt et globalt slagord som for alltid er forbundet til undertrykkelsen regimet i Iran utøver. Med sitt mot og sin offervilje viser de vei, ikke bare for iranske kvinner, men for kvinner i hele verden.

Det er riktig og viktig at det internasjonale samfunnet gjennom årets fredspris anerkjenner innsatsen til Mohammadi og kvinner i Iran.

 

For kommentar, mer informasjon eller avtale om intervju, vennligst kontakt Julie Falck Husum, kommunikasjonsrådgiver i FOKUS. Telefon 97 78 78 89, e-post: jfh@fokuskvinner.no

Publikasjoner

SheDil Index Report 2nd Edition - Reference List

Last ned

SheDil Index Report 2nd Edition

Last ned

Technology-facilitated gender based violence

Last ned