Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Imponert over sivilt samfunn på FNs kvinneforum

Foto: Mette Moberg, FOKUS

FNs kvinneforum er verdens største samling av engasjerte damer – og noen svært få menn. Generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening er mest imponert over deltakerne, skriver hun i sitt blogginnlegg.

17.03.2016 Av: Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening

Alle FNs medlemsstater med sine forhandlingsdelegasjoner og politiske ledere er samlet på FNs kvinneforum (CSW) New York denne uka for å diskutere kvinners rettigheter og likestilling. Imponerende arrangement, og like imponerende vanskelig å få til et sluttdokument som faktisk bringer verden fremover.

Likestilling er nemlig ikke en gave til verdens jenter og kvinner, det er en gave til et hvert samfunn, som Sveriges likestillingsminister sa det så treffende under et arrangement i regi av Nordisk Ministerråd. Sverige har forstått det mange andre land sliter med.

8000 engasjerte og kule damer

Mest imponerende er samlingen av representanter for sivilsamfunns- og kvinneorganisasjoner fra hele verden som også er tilstede her under CSW.  8000 engasjerte, kule damer fra alle verdenshjørner bruker fritid, penger og engasjement for å bidra til at kvinners rettigheter og likestillingen går rett vei.


Ragnhild Nordvik (FOKUS), Marren Awuor Akatsa-Bukachi fra Uganda (EASSI), Birikit Terefe Tiruneh fra Etiopia(WHAE),  Monica Emiru Enjoy fra Uganda (NAWOU) og Grete Herlofson (NKS). Foto: Mette Moberg


Sivilsamfunnet og kvinneorganisasjonene er vaktbikkjer, pådrivere, eksperter, lobbyister. Ikke minst de som møter kvinner der de bor, som vet hva som virker og som er mer opptatt av handling enn flere dokumenter og rapporter. De som gjør en forskjell, hver dag, for andre. Det imponerer meg aller, aller mest.

«You have come a long way»

Jeg er stolt og glad av å kunne si at jeg er norsk i New York denne uka. «You have come a long way», sier alle jeg møter. Og ja, når det kommer til likestilling har vi det. Norge vet at et likestilt land er et godt land å leve i, for begge kjønn, for landets utvikling og velferd. Men, vi har fortsatt våre utfordringer.

Derfor gledet det et Sanitetskvinnehjerte, som har jobbet mot vold mot kvinner i mange år, å høre at vår egen barne- og likestillingsminister sier at vold mot kvinner er også vårt lands største utfordring. Da er grunnlaget og erkjennelsen til stede, og vi kan starte jobben med å skape et samfunn som er trygt for alle, jenter og gutter, kvinner og menn. Måtte dette års CSW skape den forståelsen også globalt, da går vi mot en bedre verden.

Lurer du på hva FNs kvinnekommisjon er for noe og hva som skjer på årets konferanse? Les vår bakgrunnsartikkel på Fokuskvinner.no