Film fra Sør: The Apology

Tid:

Den 19. november kl. 17:00

Sted:
Vika Kino, Ruseløkkeveien 14, Oslo
Pris:
115 kr

Velkommen til Film fra Sør og visning av The Apology.

 

Etter filmen blir det en samtale mellom regissør Tiffany Hsiung, PhD-stipendiat Anette Bringedal Houge, som nettopp er ferdig med sin avhandling om overgripere i krig, og daglig leder i FOKUS, Gro Lindstad. Samtalen vil handle om seksualisert vold i krig og konsekvensene dette får for menneskene og samfunnene som rammes.

Hsiung har siden 2009 arbeidet med overlevende etter sex-slaveri, og fremmet deres sak i offentligheten. Hennes film The Apology er vist på festivaler verden over og har vunnet en rekke priser, blant annet for beste dokumentarfilm på BIFF i Busan, Sør-Korea, en av verdens største filmfestivaler. 

FOKUS jobber for å styrke kvinners rett til et liv fritt for vold og mulighet til å ta valg om kropp, seksualitet og svangerskap. FOKUS støtter også internasjonalt arbeid for å stoppe menneskehandel for seksuell utnyttelse.

Arrangementet er et samarbeid mellom Film fra Sør og FOKUS. Filmen vises som del av programseksjonen Det Kritiske Rom, Film fra Sør-festivalens forum for film og debatt

Om filmen
Tidlig i The Apology får vi se en scene der unge aggressive menn med japanske flagg og bannere roper «Horer, gå hjem!» og «Jævla kommunister!». Det er en nesten absurd, men likefult en vond og grusom scene. 

Raseriet og ropene er nemlig rettet mot en liten gruppe gamle damer på over 90 år – såkalte «comfort women». Uttrykket brukes om kvinnene som ble brukt som sexslaver av japanske soldater under andre verdenskrig. 

Det er anslått at så mange som 200 000 jenter og kvinner fra flere av landene Japan okkuperte, ble tvunget til sexslaveri. Kun noen få av disse kvinnene er fortsatt i live. En håndfull av dem krever nå en unnskyldning og oppreisning fra en motvillig japansk regjering. The Apology fokuserer på tre av dem, Cao fra Kina, Adela fra Filippinene og Gil fra Sør-Korea, skammen de har opplevd og om deres kamp for rettferdighet og anerkjennelse av de grusomme overgrepene som ble begått mot dem, men som fortsatt ikke snakkes om.