Viktigere og farligere å støtte fredsprosessen i Colombia
Sandra Patricia Garzón Cortés og Ana Milena González Valencia fra FOKUS Colombia er i Norge denne uken for å planlegge videre arbeid for kvinners rettigheter i Colombia. Foto: Mette Moberg

Publisert: 18.09.2019    Redigert: 19.09.2019

- FOKUS bistår kvinner som har lidd overlast under krigen i å lete etter savnede familiemedlemmer, bearbeide traumer og søke oppreisning i rettssystemet. De støtter også kvinner som har vært soldater i overgangen til et sivilt liv. Og de organiserer kvinner til politisk aktivitet og deltakelse, sier daglig leder Gro Lindstad, som gleder seg til gode samtaler om hvordan samarbeidet kan videreutvikles.

Fredsforhandlingene som Norge støttet skapte håp og optimisme, også blant kvinnene som FOKUS samarbeider med. Avtalen fikk ikke flertall i folkeavstemningen, men ble senere, i endret versjon, vedtatt i parlamentet. Etter valget i Colombia i 2018 ble Iván Duque valgt til ny president. Han drev valgkamp på å torpedere fredsavtalen. Etter dette har utviklingen fortsatt i feil retning.

- Forholdet til Venezuela er stadig mer spent, utbrytere fra FARC truer med å ta til våpen igjen, og kokainproduksjonen øker. Det er blitt både viktigere og farligere å støtte fredsprosessen. Det merker våre kollegaer fra landkontoret i Colombia, sier Lindstad.

Men organisasjonene FOKUS samarbeider med har på ingen måte tenkt å gi opp. De fortsetter arbeidet med å føre saker for retten, gi medisinsk og psyko-sosial oppfølging til kvinner og gi opplæring i demokrati og deltakelse.

Inntil for et halvt år siden, trodde FOKUS at arbeidet i Colombia måtte avsluttes. Fra og med 2019 ble det varslet at FOKUS måtte stille med 10 % egenandel, dvs. 900 000 krone per år.

- Nå har vi fått unntak fra dette i to år. Vi skal gjøre vårt for å sikre videre drift også etter dette. Kvinneorganisasjonene og deres krav om rettferdighet har fortsatt behov for støtte, sier daglig leder Gro Lindstad.

 

Publikasjoner