Overgripere må straffeforfølges, krever FN-spesialutsending
Pramila Patten, FNs spesialrepresentant for seksualisert vold i konflikt, besøkte Oslo i desember. Foto: UN Photo/Rick Bajornas.

Publisert: 14.12.2017    Redigert: 15.12.2017

«Utallige møter med kvinner som har overlevd seksualisert vold i konflikt har fått meg til å forstå viktigheten av å plassere ansvar og å sikre rettferdighet for ofre.

«Jeg ønsker derfor å jobbe for at staters kunnskap om rettsforfølgelse og domfellelser skal øke», sa Pramila Patten på møtet arrangert av FORUM 1325 hos Kirkens Nødhjelp torsdag 7. desember.

FORUM 1325 er en samling av 21 sivilsamfunnsorganisasjoner i Norge som jobber for at Norge skal følge opp FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet (SR 1325).

Resolusjonen skal forebygge seksualisert vold i konflikt, og sikre kvinners rolle i fredsprosesser. Den er dermed et avgjørende ledd i arbeidet for å få slutt på straffefrihet for overgripere i krig og konflikt.

Magnus Holtfodt, programrådgiver i FOKUS, ledet samtalen med Patten. Spesialrepresentanten fikk flere spørsmål knyttet til hva hennes priortiringer vil være framover, samt hva som kan gjøres for å hindre seksualisert vold i konflikt.

I tillegg til å anerkjenne omfanget av hvordan seksuell vold brukes taktisk i krig og konflikt, er det helt nødvendig å jobbe for å avskaffe straffefrihet for overgripere, mente Patten. 

Se hele filmen fra møtet her: 

 

Publikasjoner