Lykkelig singel!
Mariam Daniel var fanget i et voldelig ekteskap i 10 år. Skadene hun ble påført har gitt henne en varig funksjonsnedsettelse. Foto: Sam Vox.

Publisert: 02.10.2017    Redigert: 02.10.2017

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen.

Hun bor hos foreldrene sine i utkanten av Kigoma i Tanzania, og jobber på et apotek. Hun er også aktivt med i FOKUS-partner Women’s Promotion Centre (WPC) og arbeidet deres for kvinners rettigheter.

Det var det tilfeldige møtet i 2015 med en kvinne i WPC, som tente Mariams håp om et annerledes liv.  

Mariam forsøkte å fortelle mannen sin om det hun lærte av WPC, men det hjalp ikke.

– ­Han ble bare enda mer voldelig og truende. Han forsøkte å nekte meg å gå på møtene med WPC. Jeg ble desperat etter å forlate ham, men jeg hadde ingen penger. Heldigvis hjalp faren min meg, forteller hun.

 Pengene hun tjener i jobben på apoteket, sparer hun til operasjon av foten slik at hun kanskje en gang kan gå normalt igjen.

Hun har haltet siden den kvelden eks-mannen brakk foten og skadet ryggen hennes.

– Jeg har gjennomgått så mye smerte og lidelse med han. ­Jeg ønsket lenge å forlate ham, men jeg var redd, sier Miriam.

WPC jobber for å få kvinner som Miriam ut av voldelige forhold. SASA!-programmet som FOKUS støtter, henvender seg til kvinnene direkte og til lokale og religiøse ledere og andre med makt og innflytelse, for å vise at likestilling er mulig. Programmet har enkelte steder i Tanzania bidratt til å redusere vold mot kvinner med 50 prosent og begrense spredningen av hiv/aids.

Publikasjoner

SURVEY ON THE STATUS OF MUSLIM FEMALE HEADS OF HOUSEHOLDS AND THEIR ACCESS TO ECONOMIC, SOCIAL AND CULTURAL RIGHTS: PUTTALAM DISTRICT

Last ned