Lov skal hindre at 10-åringer føder barn
Pressekonferanse: Paula Barrios fra MTM blir intervjuet om det nye lovforslaget som ble lagt fram fredag 3. november 2017. (Foto: Rocizela Pérez, kommunikasjonsrådgiver i MTM)

Tekst:

Marianne Holden

Publisert: 06.11.2017    Redigert: 06.11.2017

– Når staten ikke klarer å beskytte disse barna mot seksuell vold, må staten ta sitt ansvar i å beskytte disse barnas liv, sier kongressmedlem Sandra Moran i Guatemala. Hun la nylig frem et lovforslag for kongressen i Guatemala som skal gi barn under 14 år muligheten til å avbryte ufrivillig svangerskap.  

Barna blir glemt

I Guatemala er abort forbudt med mindre graviditeten utgjør en fare for mors liv. Dette gjelder også for barn. Tall fra det statlige oppnevnte organet for seksuell og reproduktiv helse, Observatorio en Salud Sexual y Reproductiva (OSAR), viser at over 1000 barn mellom 10-14 år ble mødre fra januar til juni 2017. Den samme organet slår også fast at barn under 15 år har fem ganger så høy sannsynlighet for å skulle dø under fødsel sammenlignet med en over 20 år.  

– Myndighetene har glemt disse barna, forteller Paula Barrios, en av initiativtakerne til dette lovforslaget.

– Vi fremmer denne loven for å legge til rette for at staten skal prioritere å bekjempe seksuell vold ved å beskytte disse barna, sier hun.

Barrios jobber for organisasjonen Mujeres Transformando el Mundo (MTM) (på engelsk: Women Changing the World). MTM er en feministorganisasjon som tilbyr gratis rettshjelp til kvinner og barn. Med bakgrunn i deres erfaring har MTM utarbeidet lovforslaget «Loven om beskyttelse av barnet» som en måte for staten å gi oppreisning til et barn som er utsatt for vold.

«Loven om beskyttelse av barnet» ble lagt frem fredag 3. november 2017 for kongressen i Guatemala.

Sandra Moran, kongresskvinne i Guatemala.

Sandra Moran, kongresskvinnen i Guatemala som legger frem lovforslaget. Foto: Marianne Holden.

FOKUS i Guatemala

FOKUS jobber for å styrke kvinners tilgang på informasjon om seksualitet, helse og rettigheter i Guatemala. FOKUS samarbeider med Mujeres Transformando el Mundo for å styrke kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp etter voldtekt, samt psykologisk bistand av kvinner og barn utsatt for voldtekt.

Flere land i Latin-Amerika har restriktive lover mot abort, noe som får store følger for kvinner og jenter. Det anerkjente Guttmacher Institute estimerer at 760 000 kvinner i Latin-Amerika hvert år får helsekomplikasjoner som følge av utrygge aborter. Kvinner som ønsker abort etter uønsket graviditet må gjøre det i hemmelighet og under forhold som medfører alvorlige farer for egen helse.

 

STØTT FOKUS I KAMPEN FOR KVINNERS MULIGHETER

 

STØTT OSS

Publikasjoner

Women, Business and the Law 2019

Last ned