Kvinneaktivist ble selv reddet ut av voldelig forhold
Mariam Daniel var fanget i et voldelig ekteskap i 10 år. Skadene hun ble påført har gitt henne en varig funksjonsnedsettelse. Foto: Sam Vox.

Publisert: 03.07.2018    Redigert: 09.11.2018

Tretti år gamle Mariam er i dag trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen.

I dag bor hun hos foreldrene sine i utkanten av Kigoma i Tanzania, og jobber på et apotek.

Hun jobber også aktivt for kvinners rettigheter sammen med FOKUS-partner Women’s Promotion Centre (WPC), organisasjonen som hjalp henne ut av det utrygge ekteskapet. 

Det var det tilfeldige møtet med WPC i 2015 som tente Mariams håp om et annerledes liv.  

Ektemannen ville ikke lytte

Mariam forsøkte å fortelle mannen sin om det hun lærte av WPC – om vold i nære relasjoner og negative kjønnsroller. Men det hjalp ikke.

– ­Han ble bare enda mer voldelig og truende. Han forsøkte å nekte meg å gå på møtene med WPC. Jeg ble desperat etter å forlate ham, men jeg hadde ingen penger. Heldigvis hjalp faren min meg, forteller hun.

Hardt skadet

Pengene hun tjener i jobben på apoteket, sparer hun til operasjon av foten slik at hun kanskje en gang kan gå normalt igjen.

Hun har haltet siden den kvelden eks-mannen brakk foten og skadet ryggen hennes.

– Jeg har gjennomgått så mye smerte og lidelse med han. ­Jeg ønsket lenge å forlate ham, men jeg var redd, sier Miriam.

WPC jobber for å få kvinner som Miriam ut av voldelige forhold. SASA!-programmet som FOKUS støtter, henvender seg til kvinnene direkte og til lokale og religiøse ledere og andre med makt og innflytelse, for å vise at likestilling er mulig. Gjennom opplysnings- og holdningsarbeid som inkluderer hele lokalsamfunnet har FOKUS og partnerne redusert partnervolden i fire landsbyer i Tanzania med så mye som 28 prosent.

 

Du kan gjøre en forskjell! Bli fast giver i dag, og bidra til å stoppe vold mot kvinner.

 

Publikasjoner

Women, Business and the Law 2019

Last ned