Internasjonal pris til urfolkskvinner i Guatemala
Rettferdighet er mulig: I 2011 gikk 15 mayakvinner til sak mot militærtjenestemenn som hadde holdt dem som sex-slaver på 80-tallet. Mennene ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Rociela Perez G Barrientos/MTM.

Publisert: 01.12.2017    Redigert: 01.12.2017

Historisk seier

I 2011 gikk 15 urfolkskvinner i Guatemala rettens vei mot to militære tjenestemenn som på 80-tallet utsatte kvinnene og familiene deres for voldtekt, seksuelt slaveri og andre former for overgrep i militærleiren Sepur Zarco.

Dommen falt i 2016, og den ble historisk. For første gang i historien anerkjenner en nasjonal domstol seksualisert vold som krigsforbrytelse. Mennene ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten og ble ilagt henholdsvis 120 og 240 års fengselsstraff.

 

Internasjonal anerkjennelse

Nå vil den spanske menneskerettighetsorganisasjonen La Asociación Pro Derechos Humanos de España (APDHE) hedre kvinnene som hadde mot til å gå rettens vei for å oppnå rettferdighet.

Den internasjonale menneskerettighetsprisen tildeles La colectiva Jalok U, gruppen av de 15 eldre mayakvinnene som overlevde seksuell vold og som senere gikk til sak. Det var disse kvinnene, som i samarbeid med feminister, menneskerettighetsaktivister og organisasjoner, jobbet for å få nødvendig oppreisning og straffe de skyldige.

FOKUS og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) samarbeider med den guatemalanske kvinneorganisasjonen MTM («Kvinner forandrer verden»), som har ført rettssaken sammen med mayakvinnene i Guatemala.

 

STØTT OSS I ARBEIDET MED Å OPPFYLLE DRØMMEN OM EN BEDRE VERDEN FOR KVINNER

 

BLI FAST GIVER

Prisutdelingen vil finne sted den 14. desember, under en seremoni holdt i Pavilion Cecilio Rodríguez Gardens i Madrid. I sin kunngjøring om tildeling av prisen skriver den spanske menneskerettighetsorganisasjonen dette om La colectiva Jalok U´:

«Denne organisasjonen av urfolk er en global referanse for tilgang på rettferdighet og forsvar av menneskerettighetene. Deres lange kamp og lederskap har vært viktige elementer for etterforskning i kriminelle prosesser som: oppklaringer, vitnesbyrd og kontekstualisering av fakta.

I tillegg har saken deres vært en støtte for andre kvinner og deres søken etter rettferdighet. Til tross for diskrimineringen som kvinner, urfolk og gamle møter, har de klart å vise håp, ikke bare for deres egen sak, men for samfunnet de bor i.»

 

Publikasjoner

Women, Business and the Law 2019

Last ned