– Ingen fordeler med omskjæring av jenter
Foto: Sam Vox

Publisert: 05.02.2018    Redigert: 06.02.2018

Foreldre pleide å leie Fridian for å gjennomføre omskjæring av døtrene deres. Dette var helt vanlig praksis og obligatorisk om døtrene skulle kunne giftes bort. Dersom de ikke ble omskåret, mottok ikke familien medgift som betaling.

– ­­Før omskjæring av jenter ble ulovlig, var det mange unge jenter som døde av det. De blødde i hjel, sier 58-år gamle Fridian.

– Det var ingen som lærte oss hvor skadelig denne praksisen var. Vi gjorde det fordi det var en del av vår kultur og tradisjon.

LES OGSÅ: – Neste generasjon vil oppnå totalforbud mot kjønnslemlestelse

Fridian er en av over 14 000 personer i Kenya og Tanzania som har fått opplæring gjennom FOKUS om kjønnslemlestelse, hvilke konsekvenser det har for jenter og kvinner, og hva lovverket sier. Arbeidet involverer helsepersonell, foreldre, lokale ledere og andre personer i lokalsamfunnet.

– Jeg sluttet å gjennomføre omskjæringer etter at jeg fikk opplæring i farene ved det. Nå er jeg en del av en gruppe som jobber for å bekjempe omskjæring av jenter i landsbyer i Singida-regionen i Tanzania, sier Fridian.

­– Noen ganger går vi fra dør til dør for å opplyse foreldre om de negative følgene av omskjæring. Det er viktig at folk hører det fra meg, siden jeg faktisk pleide å gjennomføre omskjæringer av unge jenter.

– Flere og flere vet nå at det ikke finnes noen fordeler ved omskjæring av jenter – ikke en eneste en, slår Fridian fast.

Rundt 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag har blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Den tradisjonelle praksisen er ulovlig i Tanzania, men likevel rammer den rundt 15 prosent av kvinnene mellom 15-49 år. Selv om den grusomt smertefulle og skadelige kuttingen møter sterk motstand fra innbyggerne, er opp mot 70 prosent av kvinnene i noen regioner lemlestet.

​6. februar er den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse. 

FAKTA OM KJØNNSLEMLESTELSE (FGM)
  • Kjønnslemlestelse innebærer delvis eller fullstendig fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsorganer eller annen skade på kvinners kjønnsorganer uten medisinsk begrunnelse.
  • Praksisen er meget skadelig, i verste fall dødelig, og ikke minst foferdelig smertefull.
  • Kjønnslemlestelse øker sjansen for komplikasjoner ved barnefødsler, og risikoen for barnedødelighet øker også.
  • Det anslås at rundt 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag er kjønnslemlestet.
  • Til tross for at praksisen er forbudt i de fleste land, blir rundt 3 millioner jenter kjønnslemlestet hvert år.
  • De fleste som blir kjønnslemlestet er i aldersgruppen 0-15 år.
  • Kjønnslemlestelse er et brudd på jenter og kvinners menneskerettigheter

Kilder: UNFPA, WHO, Store medisinske leksikon.

Fridian fra Tanzania står i en åker sammen med tre andre kvinner og snakker med dem om skadene kjønnslemlestelse av jenter. Foto av Sam Vox.

Fridian benytter enhver anledning til å snakke med de andre i landsbyen om skadene FGM fører til. 

Foto: Sam Vox.

 

STØTT FOKUS I KAMPEN FOR KVINNERS RETTIGHETER

 

BLI FAST GIVER

Publikasjoner

La nueva revista de FOKUS Colombia resalta los derechos de las mujeres y las mujeres activistas en Colombia

Last ned