«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller kunne gjøre det»

Publisert: 06.08.2018    Redigert: 22.08.2018

Det er mye som har forandret seg i livet til Selena Suruy Borrayo (22), eller Sonia som hun kaller seg.

Sonia tilhører urfolksgruppen Maya Kaqchikel som holder til i San Juan Sacatepéquez, én times kjøretur fra Guatemala City. Hun er juridisk representant for en av partnerorganisasjonene til FOKUS i Guatemala – Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuaneras (AGIMS). Det er en urfolksorganisasjon jobber med å bistå voldsutsatte kvinner, en tematikk Sonia kjenner alt for godt.  

– Mest av alt slo han meg og sa stygge ting til meg. Det gjør fortsatt vondt å tenke på.

Hun var 17 år og hadde en sønn med en ektemann som brukte både fysisk og psykisk vold mot henne. Det var sånn hun kom i kontakt med organisasjonen som skulle bli hennes vei tilbake til en hverdag fri for vold og skyldfølelse. 

– Jeg husker at de (i AGIMS red.) sa jeg var så ung og at de ikke kunne hjelpe meg om jeg ikke var sikker på at jeg ville ut av ekteskapet. Mange som kommer hit, ender med å gå tilbake til mennene sine.

Med støtte fra AGIMS fikk hun omsorgen for sønnen sin og mannen måtte begynne å betale barnebidrag. Senere deltok hun i gruppesamtaler for å håndtere de psykologiske traumene hun hadde vært gjennom. Etter en lang prosess er hun i dag på en helt annen plass i livet.

– Det har vært en stor forandring for meg. For eksempel kan jeg nå fortelle deg alt, mens før følte jeg at jeg ikke var nok. Jeg var som en liten maur. Jeg har levd gjennom det, dette har skjedd meg. Jeg sier til de som kommer hit at skal man forandre livet sitt, må man selv sette en stopper for volden.

– Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller kunne gjøre det.

Vold mot kvinner i Guatemala er et stort problem, faktisk så stort at de har et eget begrep for kvinner drept av vold: «femicidios». Bare i løpet av fire måneder har det sivile nasjonalpolitiet i Guatemala fått inn nærmere 300 kjønnsrelaterte voldsanklager kun i San Juan Sacatepéquez. Dette er et høyt tall for et distrikt med drøye 20.000 innbyggere.

– Sannheten er at vi urfolk er fattige. Vi mangler kunnskap om rettigheter og for å bestemme over oss selv. Mange kvinner tenker at vi ikke kan gå fra mennene våre uansett hvor vondt de behandler oss. Hvem vil da gi oss penger for mat til barna våre? Derfor tror jeg mange kvinner finner seg i voldelig relasjoner.

– Hvordan tenker du at man må jobbe for å forebygge volden?

– Jeg tror det starter i våre egne familier. Jeg har en sønn på sju år. Måten jeg oppdrar ham gjør noe med hvordan han vil bli. Jeg gir ham en oppdragelse uten vold, og forteller at han må respektere jenter, kvinner og de gamle – jeg tror det vil hjelpe ham til å ta de riktige valgene.

HJELP OSS Å STOPPE VOLD MOT KVINNER!

BLI FAST GIVER

Publikasjoner

La nueva revista de FOKUS Colombia

Last ned

La nueva revista de FOKUS Colombia

Last ned

Nuevo Informe sobre la 1325 en Colombia

Last ned