Hva skjer når en antifeministisk bølle blir president i Brasil?

Tekst:

Gro Lindstad

Publisert: 29.04.2019    Redigert: 07.06.2019

Denne artikkelen ble først publisert i temamagasinet vårt iFokus nr. 1/2019

To år før #MeToo fikk store deler av verden til å snakke om seksuell trakassering, lanserte feminister i Brasil i 2015 #MeuPrimeiroAssedio, eller #MinFørsteTrakassering. I løpet av de første fem dagene etter at kampanjen ble lansert ble det twitret 82 000 ganger med denne hashtagen. Det synliggjorde omfanget av seksuell trakassering i Brasil.

Fra Brasil spredte kampanjen seg videre til andre land i Latin-Amerika med spansk oversettelse – #MiPrimerAcoso. Kvinner i Brasil har også hatt kampanjen #MeuAmigoSecreto (MinHemmeligeVenn), hvor fordommer og hat mot kvinner i det offentlige rom og på arbeidsplassene ble dokumentert. Universitetsstudenter har brukt #MeuQueridoProfessor (MinKjæreProfessor) for å synliggjøre sexisme i klasserommene. Kampanjer til tross, manglende likestilling, sterke fordommer og hat mot kvinner fortsetter å være dypt forankret i det brasilianske samfunnet.


Kvinnehateren Jair Bolsonaro
I 2018 var det presidentvalg i Brasil. En av dem som stilte til valg var Jair Bolsonaro, parlamentsmedlem og tidligere offiser i forsvaret. Han gikk til valg på motstand mot abort, LHBT-rettigheter og ekteskap for par av samme kjønn. Han sto frem som en kandidat med rasistiske holdninger i et land som i hvert fall utad over lengre tid har presentert seg selv som fargeblindt. I løpet av valgkampen oppførte Bolsonaro seg som en bølle og sammenlignet seg selv med, og ville være, Brasils Donald Trump. Han kalte kvinner for idioter og horer, han sa at de ikke fortjente å få lik lønn som menn.

Jair Bolsonaro startet ikke sin sexistiske, rasistiske væremåte i denne valgkampen. Dette har kjennetegnet ham i en årrekke. I løpet av sin 30 år lange politiske karriere har han fått et rykte på seg for å være en bølle. I 2003 dyttet han til parlamentsmedlem og tidligere menneskerettighetsminister Maria do Rosário og kalte henne en hore. Så slang han ut at hun bare kunne gå vekk og gråte. Han fikk ingen form for straff eller reprimande i parlamentet for dette. I 2014 tok Brasils statsadvokat ut tiltale mot Bolsonaro, etter at han i parlamentet hadde sagt til do Rosário at: «Jeg ville ikke ha voldtatt deg. Du er ikke verdt det.» Innlegg i parlamentet er beskyttet mot tiltale, men statsadvokaten sa den gang at Bolsonaro kunne bli straffet fordi han senere gjentok det samme i intervjuer med media. Han ble ikke dømt. I september 2017 ble Bolsonaro anklaget for å komme med rasistiske kommentarer mot afro-brasilianere. Han ble dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning, men dommen ble anket og i neste runde ble han frikjent.


Åpnet opp for trakassering, vold og drap
Stemningen og motsetningene i Brasil ble pisket opp under valgkampen, og for mange av Bolsonaros tilhengere, og andre som har rasistiske, kvinnefiendtlige, homofobe holdninger åpnet det et rom til å begå ytterligere trakassering, vold – og i ytterste konsekvens drap. 14. mars 2018 ble den 38 år gamle afrofeministen Marielle Franco skutt og drept. Den aktuelle kvelden var hun på vei hjem fra et møte med andre afro-brasilianere og både hun og sjåføren hennes døde da to menn i en annen bil skjøt 9 skudd inn i bilen hun satt i. Franco var medlem av bystyret i Rio de Janeiro. Hun var alenemor og en tydelig stemme for de fattige i Rio, og som lesbisk også for LHBT-personer og for kvinner. Hun hadde oppveksten sin i en av favelaene og brukte livet til å kjempe for marginalisertes rettigheter. Hun var en av Rios mest populære politikere.

Kollegaer og venner har etterpå sagt at hun ble drept fordi hun var en sterk kritiker av politivold, og hun hadde hisset på seg politiet og undergrunns-paramilitære grupper som er kjent under samlenavnet militia. Drapet utløste store protester. Dette skjedde også samtidig som FNs Kvinnekommisjon var samlet i New York, og også der var det protest og støttemarkering utenfor bygningen til Brasils FN-delegasjon. Menneskerettighetsaktivister i Brasil er overbevist om at drapet var planlagt og at både politikere og sikkerhetsstyrker har vært involvert.

Fem måneder gikk uten at det kom noe informasjon om etterforskning eller gjerningsmenn. Tidlig på høsten 2018 rapporterte noen medier i Brasil at drapet ble knyttet til tre politikere i Rio fra president Temers parti, som var fengslet for korrupsjon. I januar 2019 kom det rapporter om at drapet kunne knyttes til Bolsonaros sønn, senator Flavio Bolsonaro, som har nektet for dette. I mars 2019 ble to tidligere politimenn pågrepet for drapet, men det viktigste spørsmålet er fortsatt ikke besvart: Hvem ga ordren om å drepe Marielle?


Kvinner Sammen mot Bolsonaro
Bolsonaro spiller på høyrepopulistiske undertoner og med en forankring hos kristenkonservative opptatt av familieverdier definert som mor, far, barn og mot kvinners rett til å bestemme over egen kropp. 2,5 millioner kvinner ble med i en egen Facebookgruppe – Kvinner Sammen mot Bolsonaro – for å forsøke å stoppe ham fra å vinne valget. I løpet av de første 24 timene etter at gruppen ble lansert hadde den fått over 600 000 medlemmer. I slutten av september 2018, rett før første valgrunde, organiserte kvinner de største gateprotestene som kvinner noen gang har organisert i Brasil. Titusener deltok i demonstrasjoner rundt om i landet og marsjerte med slagordet #EleNao (#IkkeHan).

Samtidig viste meningsmålinger at Bolsonaro hadde støtte fra rundt 17 prosent av kvinnelige velgere, og antallet steg noe etter protestene. De hadde sin egen demonstrasjon og omtalte feministene som sutrete og uten noe krav på støtte eller sympati. De mente at Bolsonaro ikke på noen måte oppførte seg sexistisk eller diskriminerende. På Instagram har de sin egen konto med navnet Bolsolindas – Bolsoskjønnhetene. De var opptatt av at Bolsonaro er en mann som bryr seg om familien.


Heller en død enn en homofil sønn
Brasil spant videre inn i et giftig politisk klima og media rapporterte om 50 angrep på ulike grupper som ikke støttet Bolsonaro. Hans tilhengere angrep journalister fordi Bolsonaro, i likhet med Trump, anklaget dem for «fake news». En journalist fortalte at hun hadde blitt kuttet opp med kniv og truet med voldtekt da hun hadde vært til stede for å rapportere fra første valgomgang til presidentvalget. I løpet av valgkampen lanserte spillselskapet BS Studios et dataspill som viser Bolsonaro som tegneseriefigur som går rundt og dreper feminister, homofile og jordløse aktivister. Spillet ble til slutt trukket tilbake. Ulike volds- og trusselepisoder inkluderte fotballsupportere som la ut video hvor de ropte om igjen og om igjen at «Bolsonaro vil drepe alle homoene». Det førte til redsel blant LHBT-personer, og mange av dem opplevde fysiske angrep. Det ble også fremsatt trusler om at når Bolsonaro vinner valget, skal homoer få juling.

I løpet av valgkampen lanserte spillselskapet BS Studios et dataspill som viser Bolsonaro som tegneseriefigur som går rundt og dreper feminister, homofile og jordløse aktivister.


Samtidig viser nye tall at 445 LHBT-personer i Brasil døde grunnet homofobi i 2017. 387 ble drept og 58 begikk selvmord. Det er en økning på 30 prosent på bare ett år. Tallene kommer fra organisasjonen Grupo Gay e Bahia. En video som viser at Dandara dos Santos, en transseksuell kvinne, blir slått i hjel ble sirkulert på sosiale medier, og man kan høre at angriperne roper anti-homo-slagord. Det er et stort paradoks i et land hvor ekteskap mellom par av samme kjønn er lovlig og hvor man har en av de største Pride-paradene i verden. Bolsonaro gjør lite for å bedre situasjonen for LHBT-personer. Han har offentlig uttalt at han ikke ville kunne være glad i en homofil sønn. Han har til og med sagt at han heller vil ha en død enn en homofil sønn.


Bibel, biff og bullets
Det sies at alliansen bak Bolsonaro består av bibel, biff og ammunisjon (bullets) – Biblia, Boi e Bala. Støttet av kristenkonservative, store landeiere og agrobusiness og våpenindustri har Brasil fått en reaksjonær, autoritær macho-president og en helt ny æra. Bolsonaro har allerede signalisert at han vil åpne for mer nedhugging av regnskog i Amazonas for å slippe til næringslivet. Kvinners rettigheter kommer heller ikke til å få gro. Det vil ikke skje noen oppmykning i Brasils abortlovgivning slik mange har håpet på, og hvordan det går i kampen for likestilling og kvinners rettigheter avhenger av aktivister og sivilsamfunnsorganisasjoner.

Publikasjoner