FOKUS-støttet superlærer nominert til global hederspris
Luis Miguel Bermúdez Gutierrez er en av ti finalister til den prestisjefylte Global Teacher Prize 2018.

Publisert: 16.03.2018    Redigert: 17.03.2018

Fra 70 ungdomsgraviditeter på skolen i 2014, til null i 2017. Det er bragden Luis Miguel Bermúdez Gutierrez har klart gjennom kunnskapsbasert seksualundervisning og forbedret tilgang til prevensjon for elevene på en skole i den fattige bydelen Suba i Bogotá i Colombia.

Det utrolige arbeidet startet i 2014 da Luis Miguel deltok i et prosjekt hos den FOKUS-støttede organisasjonen Orientamé i Colombia.

«Sammen med utdanningsetaten i Bogotá, utviklet vi et prosjekt for å hjelpe studenter, lærere og rådgivere fra 40 utdanningsinstitusjoner i distriktet til å gjenkjenne og forebygge seksuell vold og ungdomsgraviditet», forteller María Mercedes Vivas, vise-direktør og legespesialist i Orientamé.

«Luis Miguel deltok i prosjektet som ansatt ved Gerardo Paredes-skolen”, fortsetter hun.

Gjennom Oriantamé fikk superlæreren kunnskapen han trengte for å snu den skadelige trenden av ungdomsgraviditet på sin skole. Nå er han én av ti finalister i konkurransen om å bli kåret til verdens beste lærer.

Innførte seksualundervisning

Da Luis Miguel begynte å jobbe på Gerardo Paredes-skolen i 2010, ble han sjokkert over omfanget av seksuell trakassering, vold og ungdomsgraviditet som preget skolen så vel som bydelen.

Ifølge Orientamé er elevene ved denne skolen sårbare.

«De bor i et voldelig miljø, og kommer fra familier som tilhører det nedre sjiktet av den sosioøkonomiske rangstigen», sier Maria Vivas.

«Hvordan kan jeg kreve gode skoleresultater når jeg skjønner at eleven min er blitt misbrukt?» sier Luis Miguel i et intervju i den colombianske avisen El Tiempo.

Han satte seg fore å løse problemet, blant annet ved å inkludere seksualundervisning og opplæring om seksuelle og reproduktive menneskerettigheter i skolens pensum.

«Men Luis Miguel innså at undervisning alene ikke var nok. Elevene manglet fortsatt tilgang på prevensjon og gode helsetjenester», sier Maria Vivas.

«Seksuell vold er hovedårsaken til ungdomsgraviditet, fordi kvinner her har ikke tilgang til prevensjon», sier Luis Miguel i filmen som er laget om arbeidet hans i forbindelse med nominasjonen.  

Derfor inngikk Oriantamé, men støtte fra FOKUS, et samarbeidsprosjekt med Gerardo Paredes-skolen for å gjøre det enklere for elevene å få tilgang til prevensjon, graviditetstester og abort. I tillegg til å undervise, kan Luis Miguel henvise elevene sine til Orientamé, hvor de kan få hjelp.

Nedgangen av ungdomsgraviditet er et håndfast eksempel på at Luis Miguel har lyktes. I fjor ble han kåret til Colombias beste lærer for dette arbeidet. I år kan han bli kåret til verdens beste lærer.

LES MER: om hvorfor Luis er en av ti finalister til å bli verdens beste lærer.

 

SE VIDEO: «Seksuell vold er hovedårsaken til ungdomsgraviditet, fordi kvinner her har ikke tilgang til prevensjon», sier Luis Miguel i filmen som er laget om arbeidet hans i forbindelse med nominasjonen.   

María Mercedes Vivas, legespesialist og vise-direktør i Orientamé.

Avgjørende med gode lærere

Den prestisjefylte Global Teacher Prize og premien på 1 millioner dollar deles ut hvert år av Varkey Foundation, en London-basert frivillig organisasjon som jobber for å øke utdanningsstandarden for de minst privilegerte barna i verden. Gode lærere er noe av det viktigste som finnes, mener Varkey Foundation.

Det mener også Bill Gates, som annonserte de ti finalistene i en videohilsen 14. mars. "Forskning har vist at det å ha en god lærer kan være den viktigste faktoren for om elevene får en god utdannelse», sier Gates.

De ti finalistene er valgt ut fra over 30 000 nominasjoner fra 173 land. Den globale lærerprisen ble delt ut for første gang i 2015. Hensikten er å hylle en eksepsjonell lærer som bidrar til å vise frem den viktige rollen lærere spiller i samfunnet. Finalistene ble valgt ut fra strenge kriterier, inkludert deres påviste evne til å inspirere studenter og hjelpe dem å lære.

Vinneren blir annonsert på Global Education and Skills Forum i Dubai Søndag 18. mars.

VIL DU STØTTE FOKUS I KAMPEN FOR KVINNERS RETTIGHETER?

BLI FAST GIVER

Publikasjoner

La nueva revista de FOKUS Colombia resalta los derechos de las mujeres y las mujeres activistas en Colombia

Last ned