Ett skritt nærmere fred i Colombia

Publisert: 28.06.2017    Redigert: 14.09.2017

Etter fire år med forhandinger ble regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen enige om en fredsavtale i november i fjor. I tråd med avtalen har medlemmene i FARC-geriljaen nå gitt fra seg våpnene. Dette ble markert og feiret under en seremoni i byen Mesetas i Metaregionen tirsdag 27. juni.

Les også: pressemeldingen fra UD: FARC-geriljaen legg ned våpna og gjer seg klare for freden.

Norge og Cuba var sterkt involvert i tilretteleggingen av fredsforhandlingene som førte frem til fredsavtalen. Det var også en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner i Colombia, deriblant flere av FOKUS samarbeidspartnere. Disse bidro til at kvinner ble hørt i forhandlingene, og at avtalen anerkjenner at også kvinner må få delta i demokratiseringen av landet. 

Les ogsåHistorisk fredsavtale for kvinner.

– Våre samarbeidspartnere har vært spente på gjennomføringen av avtalen. Nedleggelsen av våpnene er et veldig symboltungt og viktig skritt på veien mot fred, sier Carolina Maira Johansen, rådgiver for Colombia-programmet i FOKUS.

Samtidig understreker Johansen at oppnåelse av fred krever langt mer enn at FARC leverer sine våpen. I vakuumet etter FARC, tar andre væpnede aktører og særlig paramilitære over. Volden mot lokale ledere og menneskerettighetsaktivister øker stadig.

Publikasjoner

Women, Business and the Law 2019

Last ned