Brende lover norsk satsing på kvinners helse globalt

Publisert: 28.03.2017    Redigert: 14.09.2017

Forsikringen fra utenriksministeren kommer etter at FOKUS ba Norge om å trappe opp kampen for seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Nærmere 200 internasjonale organisasjoner skrev under på oppfordringen fra FOKUS før den ble oversendt statsminister Erna Solberg og utenriksministeren 22. februar i år.

Bakgrunnen for brevet fra FOKUS var Donald Trumps gjeninnføring av den såkalte munnkurvregelen, «global gag rule». Denne regelen nekter organisasjoner som mottar bistandspenger fra USA å jobbe med abort. Alle organisasjoner som informerer om prevensjon eller utfører abort mister økonomisk støtte. Dette får store konsekvenser for kvinners helse i utviklingsland, ikke minst arbeidet mot Zika og kampen mot Hiv/Aids.

LES MER: Debatt: Hun bestemmer. Ikke sant Børge Brende?

85 millioner kroner

brevet til FOKUS bekrefter Børge Brende at Norge vil bidra med 85 millioner kroner for å styrke kvinners seksuelle og reproduktive helse og rett til abort.  Dette ble først annonsert av barne- og likestillingsminister Solveig Horne under «She decides» konferansen i Brüssel i mars.

Det globale initiativet «She Decides» ble startet 24. januar 2017 for å styrke bistand til kvinne- og mødrehelse. Initiativet var en respons på USAs kutt i finansiering til organisasjoner som støtter tilgang til trygg abort eller bidrar med informasjon om abort. Den 2. mars ble det arrangert en internasjonal konferanse i Brüssel av ministere fra blant annet Belgia, Sverige, Nederland og Danmark.

Hensikten var både å skaffe finansiering til å demme opp for gjeninnføringen av den amerikanske munnkurvregelen, samt å mobilisere politisk støtte til kvinners SRHR. 

LES MER: Krever opptrappingsplan for å motvirke Trump

FOKUS har tidligere kommentert at 85 millioner er bra, men ikke nok. Under She Decides-konferansen i Brüssel økte både Sverige og Finland sine bidrag til over det dobbelte av hva Norge har lovet.

LES MER: Kronerulling veier ikke opp for Trump-kutt

Publikasjoner

Global Gender Gap Report 2017

Last ned

Nuevo Informe sobre la 1325 en Colombia

Last ned

NORSK SKYGGERAPPORT TIL KVINNEKONVENSJONEN 2017

Last ned