Shida

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

 

Navn: Shida 

Land: Tanzania

 

– Jeg var med mannen min i 9 år. Det første året vi var gift, fikk vi vårt første barn. Ting var ok, vi bodde sammen og han hadde jobb. Etter 3 år ble jeg gravid igjen.

– ­Jeg var hjemmeværende og tok vare på barna våre. Det var på den tiden at min mann forlot meg. Jeg og barna satt igjen uten noen ting. Jeg hadde ingen penger til å betale husleien og hadde ikke mulighet til å jobbe da jeg hadde en baby å ta vare på. Jeg kunne ikke flytte hjem, siden min far knapt nok hadde penger til å forsørge seg selv.

– Etter noen måneder kom mannen min tilbake til oss, og da ble det verre. Han slo meg nesten hver dag.

– ­Etter hvert fant jeg ut at han bodde med en annen kvinne. Allikevel kom han til vårt hus, tok eiendelene våre og brakte det til den andre kvinnens hus. Jeg prøvde å stoppe ham, men det førte bare til mer misbruk og vold. Han tok alt i huset, selv madrassen vår! Både barna og jeg måtte sove på gulvet.

– ­En natt kom han hjem for å ta de siste to stolene jeg hadde igjen. Jeg prøvde å stoppe ham, men han ble sint, begynte å slå meg og brakk armen min.

– Da barna mine hylte, kom naboene. De sendte meg til sykehuset for å få hjelp fordi hele ansiktet mitt hadde hovnet opp. Noen dager etter fikk jeg en melding av mannen min som sa at han ikke vil ha meg lenger, at jeg måtte flytte tilbake til foreldrene mine. 

I dag bor Shida og barna hos Shidas søster. Hun får hjelp fra Women’s Promotion Centre (WPC) hvor hun lærer om sine rettigheter.

 

Tilbake til forsiden


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.