Monica Mapesa

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Monica Mapesa fra Isanjijoo-landsbyen i Mwanza er en av de engasjerte aktivistene i FOKUS-programmet SASA! mot vold mot kvinner og jenter i Tanzania.

– Jeg jobber som aktivist, men jeg ser det ikke som en jobb men som et ansvar jeg har overfor lokalsamfunnet mitt. Kvinnene her trenger all hjelp og støtte de kan få, spesielt når det kommer til trakassering og seksualisert vold.

­– Et av hindrene for å få slutt på seksualisert vold er at det er tabu å snakke om hva som skjer på soverommet.

– I vår kultur er det slik at når en mann har betalt brudeprisen, er det som om han eier deg. Du er mer en slave enn en partner for ham. Dette gjenspeiler seg i hverdagslivet, kvinnene jobber og sliter på gårdene, men har ingenting å si når det kommer til økonomien. Dette er en av grunnene til at kvinnene ikke kommer seg ut av fattigdom. De tjener ingenting på arbeidet sitt, og blir derfor aldri i stand til å forsørge seg selv.

­– Men vi ser positive endringer i samfunnet vårt. Vårt første steg mot forandring tok vi med SASA!-programmet. SASA betyr «nå», og vi trengte virkelig å skape endring «nå».

­– SASA! har utvidet perspektivet til folk og gitt kvinner en bedre forståelse av hva slags rettigheter de har. Nå snakker kvinner ut om vold og trakassering, og vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene. Hvis en kvinne blir mishandlet, går vi sammen for å hjelpe henne. Samholdet mellom kvinnene har blitt sterkere, noe som har gjort alle tryggere.

– Jeg håper vi kan fortsette dette arbeidet og nå ut til enda flere. Vi har langt igjen før vi er i mål, men hvis vi fortsetter tror jeg vi kan skape en bedre fremtid for kvinner. Vi kan også redusere fattigdom og faktisk bidra mye mer til landets økonomi hvis vi bare får sjansen.

 

 


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.