Joy

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Navn: Joy
Alder: 33
Hvor: Kenya

 

– Jeg var 19 år og hadde akkurat blitt ferdig med videregående. Jeg kom fra en svært beskjeden familie, med en enslig mor og fire søsken. Livet var veldig hardt.

– Jeg fikk en jobb som medarbeider i firmaet til en rik, innflytelsesrik forretningsmann, men for å sikre jobben måtte jeg gå med på å bli elskeren hans. Jeg fant ut at de andre kvinnene som jobbet for firmaet også hadde vært hans elskere.

– I løpet av tiden jeg jobbet der, prøvde mannen gjentatte ganger å gjøre meg til sin kone.

– Han tok på meg hver gang jeg gikk inn på kontoret hans, han spanderte lunsj og kjøpte små gaver til meg, og ga meg transport hjem.

– Da han innså at jeg ikke ville gifte meg med ham, beskyldte han meg for å stjele penger fra bedriften. Han bestakk politiet, og jeg ble arrestert og satt i forvaring hos politiet én hel dag, uten mat.

– Moren min hadde ikke råd til å betale kausjon for meg, så politiet prøvde å overtale henne til å gifte meg bort til sjefen min.

– Politibetjentene ertet og plagde meg under hele oppholdet, inkludert kvinnene.

– Min stakkars mor og jeg bestemte oss for å stå på vårt, og vi nektet å inngå noen avtale.

– En av politimennene var heldigvis kritisk til saken, og begynte å undersøke nærmere. Han innså at arrestasjonen var basert på falske anklager, og reddet meg til slutt ut av fengselet. Han rapporterte hendelsen til sin øverste sjef. Jeg ble sluppet fri uten å betale kausjon, og ble rådet til og ikke jobbe for firmaet igjen, forteller Joy.

Å bekjempe vold mot jenter og kvinner er i dag en av kampsakene til Joy. Hun mener det er et av de største problemene Kenya står overfor. For Joy er det helt nødvendig å være involvert i kampen mot vold mot kvinner og informere kvinner om rettighetene deres.

 

Tilbake til forsiden


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.