Jeronim

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

 

Navn: Jeronim
Alder: 27
Hvor: Kenya

 

Livet var lenge vanskelig for Jeronim, men etter å ha brutt med mannen som mishandlet henne, klarte hun sakte men sikkert å bygge opp livet igjen. Som kvinnerettighetsforkjemper og aktivist i YWCA oppfordrer hun nå unge kvinner til å fortelle og snakke ut om vold.

– Jeg var 19 år og vi hadde akkurat mistet moren vår. Jeg bodde med min far som gjorde alt han kunne for oss. Jeg hadde verken jobb eller penger til å studere videre. Jeg flyttet sammen med en mann jeg elsket svært høyt, selv om min far advarte meg mot det.

– Før det hadde gått et år, begynte han å mishandle meg, han slo og voldtok meg. På denne tiden visste jeg ikke at han brøt rettighetene mine, eller hvor jeg kunne få hjelp.

– Etter ett år ble jeg gravid, men han mishandlet meg likevel så hardt at jeg en gang var døden nær. Jeg ble slått i ansiktet og på resten av kroppen, og jeg skrek til jeg ikke hadde luft igjen i lungene. Ingen hørte meg. Til slutt besvimte jeg.

– Ingen forstod hva jeg gikk igjennom, og folk baksnakket meg. Jeg turte ikke si noe til min far, jeg var redd han skulle avvise meg. Mannen min fortsatte å mishandle meg. Da jeg var i sjette måned av graviditeten forsøkte jeg å ta mitt eget liv, men overlevde.

–Jeg fødte en nydelig gutt, men han ble syk og døde ni måneder gammel. Jeg følte meg igjen alene og forlatt, og verden ble et uutholdelig sted. Jeg innså at jeg ikke lenger hadde noe valg, og jeg flyttet fra mannen min og hjem til min far. Men kort tid etter døde han. Igjen prøvde jeg å ta mitt eget liv. Heldigvis var det noe i meg som sa at det ikke var tid for å gi opp enda, og jeg holdt motet oppe. Jeg ble medlem av YWCA, og fikk for første gang hjelp. Sakte men sikkert fikk jeg tilbake troen på livet.

 

Tilbake til forsiden


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.