Getene

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

 

Navn: Getene 
Alder: 38
Hvor: Etiopia

 

Getene har blitt så hardt slått av ektemannen at hun har fått nedsatt hørsel på begge ørene.

– Mannen min pleide å slå meg regelmessig. Det var mye høylytt krangling hjemme hos oss, og det hendte at naboer kom meg og barna til unnsetning. Men ofte gjorde det bare vondt verre, for mannen min mislikte sterkt at noen utenforstående ga ham beskjed om at han hadde gjort noe galt, sier trebarnsmoren.

Getene var 18 år da hun giftet seg. Hun bosatte seg med mann og svigermor i Gulele utenfor Addis Ababa i Etiopia.

– En morgen jeg stod og lagde frokost, slo mannen min meg så hardt i ansiktet at hørselen på begge ørene ble hemmet. Jeg turte ikke å fortelle om det til noen, og jeg oppsøkte ikke lege. Jeg følte meg helt hjelpeløs.

– Jeg var gravid da dette skjedde. Kroppen min klarte ikke å håndtere stresset, så jeg spontanabborterte, forteller hun.

Getene har også mistet et levende barn. Hennes baby på 4 måneder døde av underernæring. 

En dag kom noen kvinner fra Women’s Health Organization of Ethiopia (WHAE) til Gulele for å rekruttere nye medlemmer. At Getene vervet seg den dagen, endret livet hennes fullstendig.

Gjennom WHAE fikk Getene opplæring i helse, familieplanlegging og entreprenørskap. Hun lærte å veve, og i dag lever hun av vevingen. Nå sparer hun penger for at familien skal kunne kjøpe sinegen bolig. I tillegg har hun også fått behandling for hørselsskaden.

– Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå og han har også begynt å respektere mine valg. I dag lever jeg et lykkelig liv, sier Getene.

 

Tilbake til forsiden


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.