Demesia Yat

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Demesia Yat, 64 år, fra Sepur Zarco, Guatemala

For å bekjempe vold mot kvinner må vi kvinner bli kjent med våre rettigheter. Kvinner må få vite at de har en rett til et liv uten vold.

– Det andre skrittet er å ta beslutningen om å ikke tie stille. Dette punktet er helt sentralt. Det er så mye vold mot kvinner i verden vi fortsatt ikke vet om. Dette må komme frem. Vi, 15 kvinner fra Sepur Zarco, opplevde grov og systematisk seksuell vold under borgerkrigen. Men vi har ikke tiet stille om det. Vi snakker høyt om våre rettigheter, inkludert retten til et liv uten vold. Vi jobber for å gjøre veien til å anmelde vold enklere, mer overkommelig og alminnelig kjent for kvinner. Vi involverer ungdommer også i arbeidet for å forebygge vold mot kvinner.

– Det neste skrittet er å kunne garantere sikkerheten for kvinnene som anmelder vold. Her trenges det både rettslige garantier og praktiske mekanismer og løsninger på plass.

– I alle disse fasene har vi fra Sepur Zarco kunnet støtte oss på kvinnerettighetsorganisasjoner. Denne støtten har vært avgjørende.

 

“Bestemødrene” fra Sepur Zarco vant mot sine overgripere i en historisk rettssak i 2016.

Bidrar til en reel endring

­– Vi har kjempet for å bedre tilgang til rettsvern for kvinner. Vi har kjempet for å kunne gå tilbake til våre rolige liv nær naturen, til å kunne puste fritt igjen.

– Vi har fått til mye som kanskje begrenser vold mot kvinner, men vi må fortsette kampen vår.

Vi må stå samlet

– Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold. Får å oppnå våre mål trenger vi å organisere oss, samarbeide.

– Jeg er president i Jalok U - en organisasjon av urfolkskvinner som overlevde krigen. Jalok betyr «å transformere», fordi vi jobber for å forandre verden. Bare samlet kan vi lykkes i kampen mot vold mot kvinner.

 

Sammen med MTM, en av våre partnerorganisasjoner i Guatemala, har FOKUS bidratt til at kvinnene i Sepur Zarco har fått juridisk bistand og faktiske muligheter til å oppnå rettferdighet. Les mer om vårt abeid i Guatemala her. Vil du støtte arbeidet mot vold mot kvinner, kan du klikke her.

 


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.