Amarech

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.

 

Navn: Amarech

Alder: 46

Hvor: Etiopia

 

Atten år gammel ble Amarech giftet bort til en som skulle være en god, kristen mann. Ingen fortalte henne at hun skulle bli hans kone nummer to. 

– Den dagen skjønte jeg at fremtiden min lå i ruiner, sier Amarech.

Det var tanten hennes som hadde anbefalt henne å gifte seg med denne mannen fra Gulele utenfor Addis Ababa i Etiopia. At han både var gift fra før og hadde et barn, var det ingen som sa noe om.

– Han endret seg med det samme jeg flyttet inn – kjeftet på meg for alt mulig, ga meg aldri penger og slo meg for den minste ting.

En dag de var tomme for stearinlys, ba Amarech om penger så hun kunne kjøpe noen nye. Mannen ble rasende og dynket både henne og huset i bensin.

– Jeg skrek alt jeg maktet, slik at naboene kom løpende til. Det reddet livet mitt. Etter dette spurte jeg aldri mer om penger.

Amarech fikk etter hvert fem barn og hun livnærte disse ved å sanke ved og ta ulike strøjobber. Mannen brydde seg ikke om dem i det hele tatt.

For et år siden fikk Amarech fjernet blindtarmen. Arret var ikke engang grodd før mannen begynte å slå henne igjen. Dette så den ene datteren, og da hun prøvde å gå imellom ble også hun banket.

– Datteren min gikk til politiet og min mann ble ilagt besøksforbud mot henne. Da jeg skulle gjøre det samme, ble jeg stoppet av naboer som advarte om at alt ville bare bli mye verre hvis jeg snakket med politiet.

Det finnes imidlertid også lyspunkt i livet til Amarech. Hun har nå blitt medlem av kvinneorganisasjonen Women’s Health Organization of Ethiopia (WHAE). Her lærer hun om helse, hygiene og mye annet. Og ikke minst, hun får ta del i et kvinnefellesskap.

– Men dette med WHAE, det aner min mann ingenting om! sier Amarech og smiler.

 

Tilbake til forsiden


Les flere historier

Adriana Benjumea Rua

Colombia

"The best way to eradicate sexual violence is to never get tired of mentioning it."

Demesia Yat

Guatemala

"Jeg kaller på alle verdens kvinner, også kvinner i Norge, til å stå samlet i kampen mot vold."

Lourdes

Guatemala

“Lourdes stopped playing, stopped running. She threw her dolls into the river.”

Suzana Anthony

Tanzania

«Jeg har selv vært i en situasjon hvor jeg var desperat etter å få hjelp», sier Suzana. I dag hjelper hun andre kvinner ut av fortvilte situasjoner.

Monica Mapesa

Tanzania

“Vi er ikke lenger blinde for urettferdighetene.» Monica har tro på at store fremskritt kan skje for kvinner i Tanzania.

Podcast 3:16

Spotify/iTunes

«Vi kan ikke trekke oss ut av Colombia selv om kameralyset blir slått av.» Har det blitt noe bedre i Colombia etter fredsavtalen i 2016?

Podcast 2:16

Spotify/iTunes

Etter 50 år med borgerkrig, ble en fredsavtale vedtatt i Colombia i 2016. Avtalen er unik i sin involvering og inkludering av kvinner.

Podcast 1:16

Spotify/iTunes

Podcast: I dag starter #16daysofactivism. KFUK-KFUM Global har laget podcast som retter søkelyset på vold mot kvinner. Ny episode hver dag! Følg med!

Teddy Charles Magoma

Tanzania

«Vi tolererer ikke lenger mishandling og trakassering i vårt lokalsamfunn,» sier Teddy. Hun er en av de lokale aktivistene som hver dag kjemper for å få slutt på vold mot kvinner.

Sepur Zarco

Guatemala

VIDEO: To militære tjenestemenn dømt for overgrep mot menneskeheten etter å ha utsatt urfolkskvinner for seksualisert vold og slaveri i Guatemala.

Ismala

Sør-Sudan

Ismala fra Sør-Sudan bor i en flyktningleir i Uganda. Mannen hennes er konstant utro, men hvis hun konfronterer ham, risikerer hun å bli slått og mishandlet.

Fridian

Tanzania

«Det finnes ingen fordeler ved omskjæring av jenter.» Fridian pleide å gjennomføre omskjæringer. Nå jobber hun for å bekjempe den skadelige praksisen.

Mariam

Tanzania

Tretti år gamle Mariam er trygg og lykkelig. Etter 10 voldelige år fikk hun endelig nok mot og hjelp til å forlate ektemannen. Men volden ga henne varig funksjonsnedsettelse.

Aili Keskitalo

Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo om hvorfor vi trenger en internasjonal dag mot vold mot kvinner, og om behovet for at voldsutsatte kvinner må få reelt rettsvern.

Shida

Tanzania

Shidas mann tok med seg alt de eide da han flyttet inn med en annen kvinne. Da Shida forsøkte å hindre ham fra å ta med seg de to siste stolene, brakk han armen hennes.

Selena

Guatemala

«Hvis vi ikke kan se verdien av oss selv, vil ingen andre heller gjøre det». For fem år siden brøt Selena ut av et voldelig ekteskap. Nå leder hun organisasjonen som hjalp henne.

Joy

Kenya

Joy er blitt en slags «mentor» for unge kvinner og menn i hjembyen Kisumu hvor  hun driver opplysningsarbeid om seksuell- og kjønnsbasert vold.

Jeronim

Kenya

Jeronim forsøkte å ta sitt eget liv før hun til slutt klarte å bryte ut av det voldelige forholdet. I dag underviser hun unge jenter og kvinner om rettighetene deres.

Getene

Etiopia

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

Amarech

Etiopia

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn den han hadde utgitt seg for.