Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Minneord

Minneord for Toiko Tönnisson Kleppe

For noen dager siden fikk vi i FOKUS den utrolig triste meldingen om at vår tidligere kollega, Toiko Tõnisson Kleppe, døde av kreftsykdom 29. juli, bare 37 år gammel.

04.08.2017 Av: FOKUS

Toiko kom til FOKUS i september 2008 fra en jobb i Den dominikanske republikk for INSTRAW, som var FNs Senter for kvinneforskning. Hos oss skulle hun jobbe med analyse og utredning, og var kjapt i gang med masse energi og initiativ. Allerede høsten 2009 arrangerte FOKUS, i samarbeid med INSTRAW, en stor internasjonal konferanse i Oslo med tema kvinner, fred og sikkerhet. FNs Sikkerhetsråd vedtok i 2000 resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, og i 2008 resolusjon 1820, som omhandler seksuell vold i krig og konflikt. Toiko tok initiativ til, planla og bidro til organisering av en konferanse som så på hvordan man skulle overvåke implementeringen av disse resolusjonene slik at de ble mer enn teoretiske papirvedtak.

I løpet av tiden i FOKUS bidro Toiko til mye annet viktig arbeid ved sekretariatet her i Oslo, og var en kollega alle satte pris på og ble glad i. Energien, det brennende engasjementet for kvinner og likestilling, for kvinner, fred og sikkerhet og for menneskerettigheter generelt var noe alle i FOKUS opplevde og fikk del i.

Toiko Tönnisson Kleppe. Foto: Amund Østbye
Toiko Tönnisson Kleppe. Foto: Amund Østbye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I februar 2010 fikk Toiko permisjon fra FOKUS for å jobbe for Utenriksdepartementet ved den norske ambassaden i Afghanistan. Hun ble stasjonert i Faryab-provinsen som likestillingsrådgiver. Det var en jobb hvor hun fikk bruke alle deler av sin kunnskap og engasjement knyttet til tematikken rundt kvinner, fred og sikkerhet, og erfaringene og kontaktene hun opparbeidet i Afghanistan delte hun raust med oss. Det var også her hun traff Josh, som hun forelsket seg i og senere giftet seg med.

Etter ferdig oppdrag i Afghanistan gikk Toiko videre til en stilling hos FNs Høykommissær for menneskerettigheter i New York. Gjennom kampanjen Free&Equal, som ble igangsatt for å bekjempe diskriminering mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, samarbeidet vi igjen med Toiko. På møte i FNs Kvinnekommisjon fikk vi en hel veske med brosjyrer og klistremerker for å bidra til å synliggjøre kampanjen også i Norge.

Det er uvirkelig, hjerteskjærende og meningsløst å tenke på at Toiko ikke fikk bli eldre enn 37 år. Hun hadde et usedvanlig driv og et optimistisk pågangsmot i kampen for menneskerettigheter og likestilling. På vegne av FOKUS sender vi våre kondolanser og varme tanker til Josh og barna og alle andre som er glad i Toiko.

Toiko Tönnisson Kleppe. Foto: Amund Østbye
Toiko Tönnisson Kleppe. Foto: Amund Østbye