Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Vi feirer i dag!

8. mars i Darfur. Foto: UNAMID/Flickr

Likestillingsutfordringene står i kø, men på noen områder går det også framover. Det har skjedd fremskritt for kvinners rettigheter.

08.03.2017 Av: Oda Gilleberg

Flere land har styrket lovgivningen for vold mot kvinner. Andelen kvinner i betalte yrker øker. Flere land har innført kjønnskvotering for å få flere kvinner inn i politikken.

Dette er bare noen av fremskrittene som Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS, fremhever i et intervju i Dagsavisen i dag.

Les også: Seks gladnyheter fra året som gikk

Mangler reproduktive rettigheter

Men, nei, du må ikke tro at kvinnedagen har utspilt sin rolle. Akkurat nå, i mars 2017, står livet til tusenvis av kvinner på spill.

Hvert år dør opp mot 44 000 kvinner etter å ha tatt en utrygg abort. Sju millioner kvinner må få medisinsk behandling for skader påført under utrygge aborter. SJU MILLIONER! Mange av dem er skadet for livet.

Tilbakeslagene for kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter er alarmerende. For eksempel har den amerikanske presidenten tatt seg den friheten å forverre situasjonen. Trumps gjeninnføring av munnkurvregelen (the global gag rule) – som går ut på at organisasjoner som tilbyr aborttjenester- og informasjon, utenfor USA, mister bevilgningen fra amerikanske bistandsmyndigheter – vil tvinge enda flere kvinner til å velge farlige måter å ta abort på. For det er slik, at strenge abortlover ikke fører til færre aborter, bare farlige aborter.

"Kampen om vaginaen" hardner til, skriver Bistandsaktuelt. «Det handler om makt og kontroll», sier Gro Lindstad og KNs Thora Holter i samme artikkel.

Les også: Organisasjoner krever opptrappingsplan for å motvirke Trump

Kvinner utgjør en økonomisk underklasse

Selv om andelen kvinner i betalte yrker øker, er kvinner fremdeles overrepresentert i uformell sektor og i lavtlønnede yrker.

– Økonomiske rettigheter er en av de største utfordringene for kvinner i dag, sier Lindstad.

En undersøkelse utført av Verdensbanken viser at 155 av 173 land har minst én lov som diskriminerer kvinner og hindrer kvinners økonomisk utfoldelse. Eksempler er lover som forhindrer kvinner i å søke om pass, åpne bankkonto, jobbe utenfor hjemmet, arve og eie jord osv.

I Bistandsaktuelt trekker Lindstad også fram vold og politisk deltagelse som to store likestillingsutfordringer.

Foto: UN Women / Flickr
Foto: UN Women / Flickr

Stå på!

Det betyr bare én ting: vi må ikke hvile på laurbærene, men fortsette arbeidet for en mer likestilt og rettferdig verden.

Vi kan jo starte med å avvæpne f-ordet – det er virkelig ikke så farlig som noen folk vil ha det til.  

Vi trenger ikke gå lenger enn til Store norske leksikon, som definerer feminisme som «en fellesbetegnelse … som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn.

«Feminismen har flere ideologiske retninger, men felles står målsetninger om at menn og kvinner skal ha like rettigheter, muligheter og ansvar.»

Hvis du fortsatt er usikker på om du vil kalle deg feminist, byr Marta Breen på 55 gode grunner til at du skal gjøre det.

Gratulerer med dagen, og til lykke med framtiden!