Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Ett skritt nærmere fred i Colombia

Foto: Flickr/Fotos de Camisetas de Santi Ochoa

FARC-geriljaen har lagt ned våpnene og gjør seg klare for fred.

28.06.2017 Av: Oda Gilleberg

Etter fire år med forhandinger ble regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen enige om en fredsavtale i november i fjor. I tråd med avtalen har medlemmene i FARC-geriljaen nå gitt fra seg våpnene. Dette ble markert og feiret under en seremoni i byen Mesetas i Metaregionen tirsdag 27. juni.

Les også pressemeldingen fra UD: FARC-geriljaen legg ned våpna og gjer seg klare for freden.

Norge og Cuba var sterkt involvert i tilretteleggingen av fredsforhandlingene som førte frem til fredsavtalen. Det var også en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner i Colombia, deriblant flere av FOKUS samarbeidspartnere. Disse bidro til at kvinner ble hørt i forhandlingene, og at avtalen anerkjenner at også kvinner må få delta i demokratiseringen av landet. 

Les også: Historisk fredsavtale for kvinner.

– Våre samarbeidspartnere har vært spente på gjennomføringen av avtalen. Nedleggelsen av våpnene er et veldig symboltungt og viktig skritt på veien mot fred, sier Carolina Maira Johansen, rådgiver for Colombia-programmet i FOKUS.

Samtidig understreker Johansen at oppnåelse av fred krever langt mer enn at FARC leverer sine våpen. I vakuumet etter FARC, tar andre væpnede aktører og særlig paramilitære over. Volden mot lokale ledere og menneskerettighetsaktivister øker stadig.

Les også: Menneskerettighetene er nøkkelen til varig fred.