Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Håper Fredsprisen motiverer til videre innsats

Juan Manuel Santos. Foto: Globovisión

Med en rykende fersk fredsavtale i lomma, mottar Colombias president Nobels Fredspris på lørdag. Prisen skal feires, men så begynner arbeidet for fred og sosial rettferdighet i Colombia.

09.12.2016 Av: FOKUS

Når Colombias president Juan Manuel Santos mottar Nobels Fredspris for innsatsen han har lagt ned for å skape fred i Colombia, gjør han det på vegne av seg selv, FARC og ofrene etter mer enn 50 år med krig.

Mye håp og mange hjerter brast da et knapt flertall stemte nei til fredsavtalen i en folkeavstemmingen i oktober i år. Avgjørelsen tvang partene tilbake til forhandlingsbordet. To måneder senere, den 1. desember, blir en ny fredsavtale godkjent i underhuset av nasjonalforsamlingen.

Mottakeren av årets fredspris kan altså vise til en rykende fersk fredsavtale som han selv har satset hele sin politiske karriere på å få i stand.

Kvinners erfaringer ivaretatt

Fredsavtalen er ikke den første avtalen som er inngått mellom gamle fiender, men det er den første som har inkludert kvinner og tatt opp i seg at kvinner og menn rammes ulikt, og at kvinners erfaringer må tilskrives vekt. FOKUS har gjennom sitt arbeid og sine partnere bidratt i denne prosessen.

– Vi føler absolutt at vi eier en liten del av denne prisen, vi også, sier Carolina Maira Johansen, som har arbeidet med kvinner, fred og sikkerhet i FOKUS og hatt ansvar for FOKUS’ landkontor i Colombia siden 2012.

– Våre partnere har vært med på å sette seksuelle overgrep på agendaen som krigsforbrytelser, og de har sørget for at kvinners eiendomsrett og kvinner rett til politisk deltakelse er blitt en del av forhandlingene.

Et symbol på sosial liberalisering

Fredsavtalen anerkjenner rettigheter til kvinner og lhbti-personer (lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersexpersoner), og er et symbolet på en sosial liberalisering i Colombia. Enigheten med FARC kom etter at Høyesterett tilskrev personer av samme kjønn retten til å gifte seg og adoptere, og etter at det ble lettet på restriksjoner for å få innvilget abort pga. zika-epidemien i fjor. 

– Sentrale deler av nei-siden i Colombia er tuftet på en konservatisme som blant annet fremmer tradisjonelle kjønnsroller og familieverdier. Våre partnere har vært urolige for hva det ville ha å si for reforhandlingene. Heldigvis inneholder avtalen fortsatt referanser til kjønn og ikke-diskriminering, sier Maira Johansen.

FOKUS håper at årets fredspris vil bidra til å styrke fredsprosessen og skape varig positive virkninger. For det er nemlig ikke alle som ønsker at freden skal vinne. De over 80 voldshandlingene og angrep på menneskerettighetsforkjempere og ledere av sosiale bevegelser i Colombia siden august, er en påminning om dette.

– Når fredsprisen er mottatt og feiret, må alle gode krefter samle seg om arbeidet for fred og sosial rettferdighet i Colombia, avslutter Maira Johansen.