Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Valg i Kenya fjerde mars: Grunnloven settes til side

Foto: The Daily Nation

Ifølge den nye grunnloven i Kenya fra 2010 skal kvinner være sikret en tredjedel av setene i parlamentet. To og et halvt år etter har nasjonalforsamlingen ennå ikke klart å få på plass lovverket som sikrer kvinner politisk representasjon.

04.03.2013 Av: Sissel Thorsdalen

Kenyansk politikk bærer preg av sterke skillelinjer. Under valget i 2007 brøt det ut voldsomme opptøyer mellom ulike etniske befolkningsgrupper som krevde over 1000 liv og drev 350 000 på flukt, ifølge Reuters. Mandag fjerde mars er det valg både på ny president, nasjonalforsamling, fylkesting, distriktsforsamlinger og 47 guvernører.

Nok en gang har kvinner som stiller til valg møtt motstand, og mange kvinnelige partikandidater har blitt utsatt for trakassering og trusler om vold. Partilistene indikerer at mindre enn ti prosent av kandidatene under årets valg er kvinner. Bare en av åtte presidentkandidater som stiller til valg i Kenya er kvinne.  Martha Karua, med kallenavnet «jernkvinnen», har måttet tåle mye hets. Mens mange av de andre kandidatene bruker svimlende summer på valgkamp, har Karua uttalt at hun stiller for å kjempe for demokratiet. Manglende økonomisk uavhengighet er et reelt hinder for kvinner som ønsker å stille til valg.

Ifølge Inter Press Service (IPS) besluttet kenyansk høyesterett før nyttår å sette til side den nye grunnlovsbestemmelsen (artikkel 81 b) som fastslår at «ikke mer enn to-tredjedeler av de offentlige forsamlingene skal være av samme kjønn» ved valget i 2013. Bestemmelsen skal i stedet iverksettes gradvis, og senest innen august 2015. En rekke kvinne- og menneskerettighetsaktivister har protestert høylytt på beslutningen og har truet med valgboikott.  Det vurderes også å klage Kenya inn for den regionale domstolen i Det østafrikanske felleskap.

Kort tid før mandagens valg er det reist sak mot kenyanske myndigheter for mangel på beskyttelse og etterforskning av en rekke tilfeller av seksualisert vold i forbindelse med det forrige valget i 2007/2008, ifølge nyhetsbyrået IRIN. Saken, som behandles i kenyansk høyesterett i disse dager, er fremmet av to menn som ble utsatt for seksualisert vold og seks sivilsamfunnsorganisasjoner. «Ingen vil ta ansvar for disse forbrytelsene. Det gjelder ikke bare politiet, men også det offentlige helsevesenet som i stor grad unnlot å behandle de skadede», framholder Saida Ali, leder for Coalition on Violence Against Women (COVAW). «Grunnloven er klar når det gjelder myndighetenes ansvar for å tilby tjenester til de som utsettes for seksualisert og kjønnsbasert vold», fortsetter Ali, som anslår at det ble utført mer enn 3000 tilfeller av seksualisert vold i kjølvannet av 2007-valget. I forlengelse av saken håper saksøkerne at høyesterett vil opprette en spesialenhet for seksualisert- og kjønnsbasert vold, for å sikre at slike saker gis høyere prioritet.

Fakta:

• Mandag 4. mars velges det ny president, nasjonalforsamling, fylkesting, distriktsforsamlinger og 47 guvernører.
• Dette er det første valget etter de store opptøyene i kjølvannet av valget i 2007.
• Åtte kandidater stiller til valg som president. Valget er ventet å stå mellom sittende president Raila Odinga (Koalisjon for reform og demokrati – CORD)  og Uhuru Kenyatta (Jubilee-koalisjonen).
• Martha Karua er eneste kvinnelige presidentkandidat.
• Koalisjonene følger i all hovedsak etniske skillelinjer.