Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Sepur Zarco - historisk rettssak om seksuelt slaveri i Guatemala

Det pågår en historisk rettssak i Guatemala. Militære tjenestemenn er tiltalt for seksuelle overgrep mot en rekke urfolkskvinner under borgerkrigen på 80-tallet.

08.02.2016

Mellom 1982 og 1988 ble urfolkskvinner utsatt for seksuelt slaveri og andre grove menneskerettighetsbrudd i militærleiren Sepur Zarco nord-øst i Guatemala.

I 2011 anmeldte 15 Maya-kvinner militære tjenestemenn for overgrep begått mot dem og deres familier under borgerkrigen på 80-tallet. 

Rettssaken mot soldatene startet 1. februar 2016 i Guatemala City. Den regnes som historisk fordi det er første gang en nasjonal domstol fører rettssak om seksualisert vold og slaveri som krigsforbrytelse.

Vi følger rettssaken. Oppdateringer vil bli lagt ut på denne siden. Les mer om bakgrunnen for rettssaken her.

 

 • sepur.jpg Historisk rettssak om seksuelt slaveri i Guatemala
  01.09.2016 En internasjonal hjemmeseier Det ble skrevet historie i Guatemala tidligere i år, da to eks-soldater ble dømt til over 100 år hver i fengsel, for forbrytelser mot menneskeheten gjennom seksuelle overgrep.
 • Guatemalakvinner.png Foto: Plaza Publica / Sandra Sebastian
  14.03.2016 Grenseløst kvinnesamarbeid i Guatemala Aktivist Kirsten Mellin-Olsen har helt siden 80-tallet har kjempet for mayakvinners rettigheter i Guatemala. Her forteller hun om en blodig og brutal historie for urfolkskvinner og om kvinnesamarbe...
 • Sepur Zarco til PM.png Foto: Plaza Publica / Sandra Sebastian
  27.02.2016 Historisk dom om overgrep mot menneskeheten i Guatemala I en historisk dom er de to militære tjenestemenn dømt for overgrep mot mayakvinner under borgerkrigen i Guatemala. – Rettferdighet, sier Paula Barrios i MTM.
 • SepurZarco i retten.png Foto: Flickr / Nobel Women´s Initiative
  26.02.2016 Dommens time nærmer seg Dommen i Sepur Zarco-rettssaken kom ikke i går likevel. Etter en lang dag, valgte dommerne å utsette den til.
 • MenchuWilliams.png Foto: Nobels Women´s Initiative
  25.02.2016 Fredsprisvinnere viser solidaritet i Sepur Zarco-saken Jody Williams og Rigoberta Menchú følger Sepur Zarco-rettssaken i Guatemala. I kveld faller dommen i saken om seksuelt slaveri under borgerkrigen i landet.
 • HeribertoValdez.png Heriberto Valdéz Asij, en av de tiltalte. Foto: Plaza Publica / Sandra Sebastian
  22.02.2016 De tiltaltes tur i Sepur Zarco-saken Denne uken er det militæret sin tur i rettssaken om Sepur Zarco-overgrepene i Guatemala. 48 vitner skal hjelpe dem.
 • luz.jpg Luz Méndez
  19.02.2016 Luz Méndez talks about the emblematic case for sexual slavery Luz Méndez, former director of the National Union of Guatemalan Women, about the historic Sepur Zarco case that is currently being prosecuted in Guatemalan Courts: "This case not only seeks justice...
 • Sepur Zarco Rigoberta Menchu.png Foto: Kirsten Mellin-Olsen
  15.02.2016 Rigoberta Menchú følger Sepur Zarco-saken Fredsprisvinner Rigoberta Menchú er tilstede i retten i Guatemala. Hun oppfordrer kvinner i verden til å vise solidaritet med ofrene i Sepur Zarco-rettssaken.
 • Sepur Zarco blogginnlegg3.png Foto: CMI Guatemala
  11.02.2016 33 esker med benrester som bevis i Sepur Zarco-saken Det er ikke bare sterke vitnesbyrd som får plass i Sepur Zarco-rettssaken. 33 esker med benrester fra 49 drepte personer er tydelig bevis på tortur og vold.
 • detiltalte.png Heriberto Valdéz Asij og Esteelmer Reyes Girón.Foto: Plaza Publica / Sandra Sebastian
  09.02.2016 De tiltalte hevder sin uskyld Ingen av de to tiltalte i Sepur Zarco-saken innrømmer straffeskyld. En av dem sier han var i utlandet da overgrepene mot kvinnene i militærleiren skjedde.
 • SepurZarcoBlogginnlegg1.png Foto: Plaza Publica / Gerardo Del Valle
  08.02.2016 Hjerteskjærende vitnesbyrd om militærleiren Sepur Zarco i Guatemala De første dagene i rettssaken om seksuelt slaveri under borgerkrigen i Guatemala, var preget av hjerteskjærende vitnesbyrd om tortur, tvangsarbeid og seksuell vold.
 • Sepur Zarco1.png Foto: Plaza Publica / Sandra Sebastian
  29.01.2016 Historisk rettssak om seksuelt slaveri i Guatemala Under borgerkrigen i Guatemala var en rekke urfolkskvinner seksuelle slaver i militærleiren Sepur Zarco. 1. februar og 20 år etter at fredsforhandlingene ble avsluttet, skal overgrepene behandles f...