Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Stadig økende vold mot kvinner i Bangladesh

Jui overlevde men mistet hånden

Ledere i diaspora-organisasjoner, kvinneaktivister og akademikere fra hele Europa har gått sammen om et opprop som fordømmer den stadig økende volden mot kvinner i Bangladesh.

19.01.2012 Av: Trine Tandberg

Daglig blir 17 av 100 kvinner utsatt for vold, enten i hjemmet eller på arbeidsplassen. 25 % av tilfellene resulterer i at voldsofferet dør. Dette er en utvikling som må stoppes.

Enkelthendelsen som har satt sinnene i kok var historien om Hawa Akhter Jui, en 21 år gammel kvinne, som fikk hånden kappet av. Hennes eneste forbrytelse var at hun ønsket å fortsette universitetsstudiene sine, til tross for ektemannens motstand mot dette. Jui overlevde, og kunne selv fortelle sin historie.

En dag ringte mannen hennes, som jobbet i Dubai, og fortalte at han hadde sendt henne noen gaver, og at hun måtte dra til hans søsters hjem i den militære delen av byen for å hente dem. Jui reiser til svigerinnen den første desember. Et par dager senere dukker plutselig ektemannen opp. Han låser henne inne i et rom, tar bind for øynene hennes og taper igjen munnen hennes.

- Jeg ventet på en overraskelse fra mannen min, som bor i Dubai, med lukkede øyne. Men i stedet for å gi meg en gave kuttet han av meg hånden med en machete-kniv, kunne hun senere fortelle pressen. Han forsøkte å kappe av meg den andre hånden også, og hadde ganske sikkert klart det om ikke min svigerinne og svoger hadde slått inn døren til det rommet der han holdt meg fanget.. Han sa han skulle stoppe studiene mine for alltid, kunne Jui fortelle.

Etter utallige oppfordringer gikk mannen og svigerfamilien etter tre timer med på å sende henne til sykehus. Men hun lå og holdt på å blø i hjel var de opptatt med å vaske bort alle blodspor. På veien til sykehuset truet de med å kaste henne ut av bilen om hun fortalte legene sannheten om hva som hadde skjedd. På spørsmål om hvordan hun hadde mistet hånden sa aktemannen og hans søster at det hadde skjedd i en ulykke.  Legen mistenkte imidlertid at noe var veldig galt, og fikk til slutt hele historien ut av henne. Hun ringte også til foreldrene sine og fortalte om mannens ugjerninger. De forsøkte å finne hele hånden, som mannen hadde kastet i søpla, men det var for sent å få sydd den på igjen.

Jui og ektemannen giftet seg i 2008, men hun ble boende hjemme hos foreldrene for å fortsette sin utdanning mens han arbeidet i Dubai. Juis far anmeldte forholdet, og ektemann ble arrestert. I dag er Jui på opptrening på et senter for funksjonshemmede.

Juis historie er ikke enestående, det er rapportert om flere lignende historier. Juis skjebne står som et grelt eksempel på den eskalerende volden mot kvinner i Bangladesh.