Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Wangari Maathai er død

Wangari Maathai

Det er med stor sorg FOKUS mottok budskapet om at Nobels Fredsprisvinner Wangari Maathai er død, 71 år gammel.

26.09.2011 Av: Mette Moberg

Wangari Maathai fikk i 2004 fredsprisen for sin innsats for bærekraftig utvikling, demokrati og fred. Fredsprisvinneren var historisk på to måter: Hun var den første som fikk prisen for at miljøarbeid hindrer krig og konflikt og hun var den første afrikanske kvinnelige prisvinneren. I tillegg var hun den første afrikaner mellom Sør-Afrika og Egypt som fikk prisen.

«Fred på jorda avhenger av at vi makter å trygge livsmiljøet. Maathai står i fremste rekke i kampen for å fremme en økologisk forsvarlig sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og Afrika. Hun har et helhetlig perspektiv på en bærekraftig utvikling som favner om demokrati, menneskerettigheter og særlig kvinners rettigheter. Hun tenker globalt og handler lokalt», sa Nobelkomiteen ved kunngjøringen i 2004.

FOKUS samarbeid med Wangari Maathai strekker seg helt tilbake til 1989 i forbindelse med TV-aksjonen «Kvinner i den 3. verden». Gjennom samarbeidet med The Green Belt Movement lærte vi å kjenne en uredd leder som sa klart fra om det hun mente.  Hun ble kalt Afrikas mest frittalende miljøaktivist.

Green Belt Movement ble dannet av Wangari Maathai i 1977 for å bedre kvinners levebrød ved å gi dem økt tilgang til rent vann og ved til matlaging. Hovedformålet med organisasjonen var å stimulere fattige til å tenke på miljøet for å bedre sin egen livssituasjon, blant annet ved å plante trær for å redde store områder i Kenya fra å bli ørken.  I løpet av årene har de plantet flere titalls millioner trær og spredt sitt budskap til en rekke andre afrikanske land. Organisasjonen har etter hvert utviklet seg til å bli en organisasjon som også kjemper for menneskerettigheter og demokrati for de fattige i Kenya.

-Hennes bortgang er brå og et svært stort tap for alle som kjente henne, som mor, slektning, medarbeider, kollega, forbilde og helt, eller som beundret hennes besluttsomhet i arbeidet for å gjøre verden til et fredeligere, sunnere og bedre sted for oss alle, sier Karanje Njorege, fra Green Belt Movement i en pressemelding.

Wangari Maathai var en av verdens største kvinnelige ledere og en viktig døråpner for å sette kvinners kamp for klima på dagsorden.  Hun evnet også å vise verden hva afrikanske kvinner har av mot, kraft og visdom.  Hun var veiviseren som laget spor som gjør det lettere for oss andre å gå etter.

-Ved Wangari Maathais bortgang har vi tapt en viktig stemme og en kompromissløs talsperson på vegne av kvinner og miljø og bærekraftig utvikling med klar kvinnefokus. Det er nå opp til oss å bidra til at det viktige arbeidet hun gjorde blir videreført og at kvinner i Sør styrkes videre i sitt arbeid, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS - Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål.