Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

På tide med forandring

Foto: Mette Moberg

Nå er det på tide å jobbe sammen for å skape et bedre samfunn, skriver Sada Sahal fra Somalisk kvinnegruppe i sitt blogginnlegg om FNs kvinnekommisjon.

19.03.2016 Av: Sada Sahal, Somalisk kvinnegruppe

Temaet for i år er kvinners utvikling og deltakelse og bærekraftsmålene (Women´s Empowerment and the link to sustainable development). Women´s empowerment er en sak som treffer mange hjerter og som vi prøver å kjempe for i hverdagen.

Det er ikke et sted hvor likestillingen eller kvinner rettigheter kan bli bedre representert enn på FNs kvinneforum (CSW) New York denne uken. Det er millioner av kvinner rundt i verden som ikke vet hva deres rettigheter er og har ikke sjansen til å bli hørt. Derfor er det vårt jobb som kvinner og kjempe på deres vegne.  

Gap mellom kvinner og menn

Likestilling er en menneskerett, men vår verden står overfor et vedvarende gap i tilgangen til muligheter for kvinner og menn. Kvinner har færre muligheter for økonomisk deltakelse enn menn, mindre tilgang til grunnleggende og høyere utdanning, større helse- og sikkerhetsrisikoer og mindre politisk representasjon. Å garantere kvinners rettigheter og gi dem muligheter til å nå sitt fulle potensial er ikke bare viktig for å oppnå likestilling, men også for å møte et bredt spekter av internasjonale utviklingsmål.

Det er et fantastisk syn når du ser kvinner uansett religion, etnisitet eller nasjonalitet støtter hverandre som søstre.

Den tiden jeg har vært her så har jeg hatt muligheten til å ta en del av ulike typer konferanser som representerer ulike land rundt i verden og ulike problemer kvinner står ovenfor i verden. Tusenvis av mennesker og organisasjoner er tilstede og forklarer sin historie eller idé. For å få likestilling i verden, må vi jobbe sammen. Det er et fantastisk syn når du ser kvinner uansett religion, etnisitet eller nasjonalitet støtter hverandre som søstre.

En ny forandring

Alle FNs medlemsstater er i CSW med sine forhandlingsdelegasjoner og er klare til å skape en ny forandring. Tone Skogen som er statssekretær og representerer Norge, er en av mange politiske ledere som er villig til å skape likestilling mellom kvinner og menn i alle felt .

Jeg har jobbet for likestilling og mot vold i mange år nå, og spesielt i områder hvor det er tabu å snakke om. Det er veldig hyggelig og forfriskende når mange av mine kollegaer og vår egen barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne  er svært enig om at vold mot kvinner er også vårt lands utfordring og en meget stor utfordring som kvinner i hele verden har til felles.

Begynnelsen på noe godt

“One's life has value so long as one attributes value to the life of others, by means of love, friendship, and compassion."

Nå er det på tide å jobbe sammen for å skape et bedre samfunn, et samfunn alle mennesker kan leve trygt sammen i, både kvinner og menn. La dette være en begynnelse på noe godt. La oss glede oss til fremtiden!

Styreleder i FOKUS, Elin Cecilie Ranums blogginnlegg om CSW

Les Torill Nustad fra Kvinnefronten sitt blogginnlegg om CSW

Generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Grete Herlofsons blogginnlegg om CSW

Bakgrunnsartikkel om FNs kvinneforum i New York