Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Ny handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenrikspolitikken

Frihet, makt og muligheter

Fredag 2. september ble den nye handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken 2016-2020, lansert.

05.09.2016 Av: Oda Gilleberg

Publisert 5.september kl. 15:21. Oppdatert 5.september kl. 20:33

Handlingsplanen, som har fått tittelen «Frihet, makt og muligheter», lover å «motarbeide tilbakeslagene mot kvinners rettigheter» ved å jobbe for jenters utdanning, kvinners økonomiske og politiske deltakelse, bekjempelse av vold og å fremme kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter.

– Handlingsplanen er god, men det er gjennomføringen som teller, og det er nå arbeidet virkelig begynner, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

Her holder Gro Lindstad innlegg under lanseringen av handlingsplanen. Helga Hernes og Petter Stordalen holdt også innlegg. Foto: Ragnhild T. Nordvik
Her holder Gro Lindstad innlegg under lanseringen av handlingsplanen. Helga Hernes og Petter Stordalen holdt også innlegg. Foto: Ragnhild T. Nordvik

Lindstad var en av tre som var invitert til å kommentere planen under lanseringen i forrige uke. Der roset hun regjeringen for å inkludere kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter som ett av fem satsingsområder i handlingsplanen.

Det er viktig at Norge tar et kompromissløst lederskap på dette området, mener hun.

– Rettigheter knyttet til kvinners kropper generelt er tabu mange steder i verden. I El Salvador kan en kvinne bli fengslet i flere tiår for å ha spontanabortert. I Uganda kan hun bli drept for å være lesbisk. Og i veldig mange land mangler kvinner tilgang på prevensjon eller makt til å bestemme selv om hun skal bruke det.

Lindstad stilte også spørsmålstegn ved at UN Women – «lokomotivet i FN på kvinner og likestilling» - ikke nevnes i en handlingsplan om kvinners rettigheter internasjonalt.

Les hele innlegget til Gro Lindstad her.

Pådrivergruppe for global likestilling

Ett av tiltakene for gjennomføring av handlingsplanen, er nedsettelsen av en pådrivergruppe som skal gi råd til politisk ledelse om hvordan de kan fremme kvinners rettigheter og likestilling globalt og oppnå resultater.

To av medlemmene i pådrivergruppa, Helga Hernes og Petter Stordalen, var også blitt invitert til å kommentere på handlingsplanen.

Hernes, som er tidligere statssekretær i UD, mente planen var ambisiøs.

– Med sin vektlegging av menneskerettighetene, er planen en fryd å lese, sa hun under lanseringen.

– Med denne handlingsplanen vil Norge være med på å redusere urettferdighet, fortsatte hun.

Næringslivsaktøren Stordalen var i sitt innlegg spesielt opptatt av selve gjennomføringen av handlingsplanen.

– Mandatet til pådrivergruppa er å tenke nytt og bidra til gjennomføring. Det er bra, for er det noe jeg kan noe om, så er det å sette svære mål og lage fantastiske planer. Men jeg vet også hva som skal til for å lykkes med de planene: gjennomføring! Execution! nærmest ropte Stordalen fra talerstolen.

Petter Stordalen under lanseringen av handlingsplanen. Foto: Ragnhild T. Nordvik
Petter Stordalen under lanseringen av handlingsplanen. Foto: Ragnhild T. Nordvik

Planen inneholder også etablering av et nytt program – LIKE – Likestilling for utvikling. Programmet skal fremme faglig samarbeid i utviklingspolitikken på områder der Norge har særlig kompetanse, herunder deltakelse i arbeidsliv og politikk.

Hvor mye penger som følger med handlingsplanen, får vi vite først når statsbudsjettet blir lagt fram i oktober.

– FOKUS vil følge nøye med på hvordan planen finansieres og iverksettes framover. Den lover godt, men det er gjennomføringen som avgjør, avslutter Lindstad.