Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Kvinner får bare smuler fra olje og gassutviklingen

Foto: Mette Moberg, FOKUS

Vi trenger lover og politikk som fremhever kvinners rettigheter for at olje- og gassindustrien kan bli positivt for kvinners utvikling, mener Eunice Musiime om utvinningsindustrien i Øst-Afrika.

18.03.2016 Av: FOKUS

Tirsdag 15. mars arrangerte FOKUS et sidearrangement om næringsliv og kvinners rettigheter på FNs kvinneforum i New York. Menneskerettighetsadvokatene Pia Goyer fra Etikkrådet i Norge, Eunice Muiime fra Uganda og Sophia Lin fra International Corporate Accountability Roundtable (ICAR) i New York (staten) deltok i en panelsamtale og diskuterte ulike problemstillinger knyttet til næringsliv og kvinners rettigheter.

Lover og politikk

Eunice Muiime er daglig leder i den panafrikanske organisasjonen Akina Mama wa Afrika (AMwA), som har hovedsetet i Kampala, Uganda. Hun holdt innlegg om hva som skal til for at utvinningsindustrien, som olje og gass, i Øst-Afrika kan bidra til en positiv utvikling for kvinner.

Ifølge henne har olje- og gassindustrien ulike effekt på kvinner og menn. Menn har større muligheter på tilgang og fordeler på grunn av industrien for eksempel når det gjelder arbeid. Mens kvinners fordeler handler mest om å «spise smulene». Hun foreslår flere tiltak som kan føre til en positiv utvikling for kvinner i olje- og gassindustrien.

– Vedta lover og politikk som fremhever kvinners rettigheter når det kommer til jord og eiendom, arbeid og tilgang til finansiering. Kvinners stemme og deltakelse må sikres på alle nivå gjennom kvinners lederskap. Dessuten må kjønnstematikk bli skikkelig integrert i konsekvensutredninger, sa Muiime.

Instrument som gir økt selvtillit

Dessuten bidro administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge med en hilsen til panelet og FNs kvinneforum på video.

– FNs handlingsplan for veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter er til stor hjelp for oss. Den består av universelle rettigheter, som er lette å referere til og som gir oss økt selvtillit i møte med andre land, andre kulturer og andre lover. Dette er et instrument som vi kan måle alt vi gjør når vi arbeider i andre land og kulturer, sa Kreutzer i videohilsenen.

Se hele videoen med Idar Kreutzer:

 

The UN Guiding Principles on Business and Human Rights

Bakgrunnen for arrangementet er FNs handlingsplan for veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (The UN Guiding Principles on Business and Human Rights). For fem år siden vedtok FNs menneskerettighetsråd denne handlingsplanen. Likevel blir kvinners menneskerettigheter krenket av selskaper.