Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Mener vi kan lære kommunikasjon av Kina

Foto: FOKUS

Hvordan formidler vi best mulig kvinners økonomiske utvikling og rettigheter? Professor Dan Banik mener at vi kan lære kommunikasjon av Kina.

01.02.2016 Av: Eldrid Oftestad

Ifølge professor og forskningsdirektør Dan Banik ved Senter for utvikling og miljø ved Universitet i Oslo bør vi begynne å tenke litt annerledes når vi snakker om menneskerettigheter og kvinners rettigheter i utviklingsland. Under Kontaktkonferansen 1. februar påpekte han blant annet at vi kan lære å kommunisere av kinesere.

– Jeg sier ikke at alt kinesere gjør når de etablerer seg i utviklingsland er bra, men de spør hva landene trenger. Hvis brukte en annen måte å kommunisere på enn å formidle hvordan det skal gjøres for å oppnå menneskerettigheter, så hadde det kanskje blitt litt lettere, sier han.

– Er vi imperialistiske i måten vi kommuniserer på i møte med ledere og myndigheter i utviklingsland?

– Nei. Men jeg tror at vi kan lære mye av å tenke litt annerledes og fremstille på en annen måte hvorfor det er lurt å satse på kvinner. Poenget er å få frem at det bør gjøres fordi det fungerer, ikke bare fordi vi sier det, sier han.

Debatt om kvinner og økonomiske utvikling

Banik deltok i en debatt under Kontaktkonferansen om kvinner og økonomisk utvikling sammen statssekretær Tone Skogen i Utenriksdepartementet og daglig leder Gro Lindstad i FOKUS.  Lindstad fremholdt at man når best fram med budskapet hvis man lytter til lokale aktører. Men noen ganger kultursensitiviteten vår bli misforstått.

– Det er det flere eksempler på. For eksempel da vi en kollega og jeg var i Brasil for å snakke om avskoging i Amazonas. Vi fikk beskjed av organisasjonene at de ikke snakker med kvinnene fordi det gjøres gjennom mennene. Da fikk vi beskjed av en organisasjon for urfolkskvinner at dette må de slutte med og begynne snakke med, sa Lindstad.

Statssekretæren påpekte at det var viktig å se på motparten som en partner og være opptatt av hvor motparten kommer fra.

– Da får vi et konstruktivt utgangspunktet. Men det er viktig å huske på at endringer ikke skjer over natten og at vi må bygge stein på stein. Mye avhenger også av hvilken kultur og religion som preger det enkelte landet, sa Skogen.

Elefanten i rommet 

Banik trakk frem kultur som den store elefanten i rommet.

– I møte med mange kulturer må man dessverre pakke det inn litt annerledes. Og det er her kinesere gjør en glimrende jobb i Afrika. De kritiserer ikke kulturen, men er opptatt av å være der for å hjelpe. Dessuten må det noen ganger en krise til, som vi så i India for noen år siden da en kvinne ble voldtatt i en buss. Det fikk alle til å våkne, påpekte Banik.

– Men ligger det ikke også noen farer i å ta hensyn til kultur?

– Jo, og nettopp derfor må vi kombinere noen strategier. Blant annet kan det være vel så nyttig ikke bare å telle og måle, men også ser på maktperspektivet når vi snakker om kvinners økonomiske muligheter og rettigheter. Når en kvinnelige leder blir valgt, kan det godt hende at det står noen andre bak.

Les hele programmet til Kontaktkonferansen 2016