Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Lettet over avverget bistandskutt

.

PRESSEMELDING: FOKUS er lettet over at KrF og Venstre avverget regjeringens dramatiske forslag om å kutte i midlene til langsiktig bistand.

24.11.2015 Av: FOKUS

Regjeringens forslag om kutt til de frivillige organisasjonene blir ikke gjennomført likevel. KrF og Venstre har fått gjennomslag for å skjerme sivilt samfunn for kutt. Etter budsjettforhandlingene mandag 23. november ble 2,5 milliarder kroner tilbakeført til bistand i utlandet.

– I FOKUS er vi lettet over at stortingsflertallet har reversert noen av de mest dramatiske forslagene som regjeringen la fram. KrF og Venstre har hatt en vanskelig jobb, og de skal ha all honnør for innsatsen. Vi er mange som har heiet på dem fra sidelinja. Budsjettavtalen betyr mye for mange mennesker verden over, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

Hun er også fornøyd med at informasjonsstøtten som regjeringen foreslo å fjerne, er reddet. Etter forhandlingene mandag bevilger regjeringen 91 millioner kroner i informasjonsstøtte.

– Det betyr at organisasjonene kan fortsette å dele med offentligheten av sine erfaringer og sin kompetanse og at rommet for kritisk og kunnskapsbasert bistandsdebatt ikke krymper, sier Lindstad.

Det vakte oppsikt da regjeringen ville omdisponere hele 4,3 mrd. fra bistandsbudsjettet for å finansiere flyktningutgifter i Norge.  Det innebar blant annet at bevilgningene til sivilt samfunn skulle reduseres med 2/3.

– Kuttet til organisasjonene var en provokasjon og manglet faglig begrunnelse. Det er nå rettet opp, sier Lindstad, som også berømmer KrF og Venstre for resultatene på klimaområdet.

Det er imidlertid ikke bare pengene som er viktig, men også politiske føringer.

– FOKUS setter sin lit til at Stortinget krever bedre gjennomgang av utviklingspolitikkens konsekvenser for kvinner på områder som klima, næringsutvikling og humanitær innsats, avslutter Gro Lindstad.

For ytterligere kommentarer, kontakt daglig leder i FOKUS Gro Lindstad: 95 05 45 87 / gl@fokuskvinner.no.