Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Ekteskap ikke lenger et alternativ for voldtektsforbrytere i Marokko

Foto: Flickr/Unarmed Civilian

Myndighetene i Marokko endrer straffeloven. Voldtektsforbrytere kan ikke lenger unngå rettsforfølgelse ved å gifte seg med kvinnene de voldtar

03.02.2014 Av: Oda Gilleberg

Et enstemmig storting i Marokko vedtok i januar i år å endre den omstridte paragrafen i straffeloven som tidligere tillot voldtektsforbrytere å gifte seg med voldtektsofre for å unngå straff.

Lovendringen kommer som følge av nasjonalt og internasjonalt press for å endre loven etter at 16 år gamle Amina Filali ble tvunget til å inngå ekteskap med mannen hun hadde anmeldt for voldtekt, i 2012. Etter sju måneder i ekteskap tok Amina sitt eget liv.

I følge Al Jazeera skal Aminas foreldre og en dommer ha tvunget ekteskapet igjennom for å beskytte familiens ære.

Lover om at voldtektsmenn kan unnslippe straff dersom de gifter seg med sine ofre finnes også i andre land i Midtøsten.

I følge nyhetstjenesten IRIN er slike artikler i straffeloven et problem også i Jordan. Der kan voldtektsmenn unngå fengselsstraff hvis de gifter seg med kvinnen de voldtok og forblir gift med henne i minst fem år.  

I teorien kan kvinnen og hennes familie avslå ekteskapstilbudet og kreve at voldtektsmannen blir tiltalt, men i følge kvinneorganisasjoner oppleves ikke et slikt valg som et reelt valg grunnet sosiale forventninger om at skandaler skal dekkes over. Kvinnene er forventet å beskytte familiens ære.

Dersom voldtekten har gjort kvinnen gravid har hun i praksis liten mulighet til å avslå ekteskapet da det kan komme i konflikt med andre lover. I følge IRIN blir kvinner som føder barn utenfor ekteskapet ofte fratatt barnet. Abort er ulovlig i Jordan, også etter voldtekt og incest, og blir kun innvilget hvis mors liv er i fare.