Gå direkte til navigasjon Gå direkte til innhold Gå direkte til login box

Stemmerettsjubileet 2013

Kirsti Kolle Grøndahl. Foto: Ingvill Aalborg

”Skal vi nu foruden den indflydelse som kvinder har bag kulisserne, og som hun trods alt desværre alltid vil komme til at beholde, ogsaa give hende stemmeret, så vil det ikke blive til at holde ut.”

15.01.2013 Av: Trine Tandberg

Med disse ordene avviste Stortingsmannen Ole Olsen Malm kvinners stemmerett på prinsipielt grunnlag da debattene om kvinners stemmerett var på sitt varmeste på begynnelsen av 1900-tallet.

15. januar 2013 kunne Norges første kvinnelige Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl, ønske velkommen til et helt år spekket med spennende arrangementer for å feire at norske kvinner har hatt stemmerett i 100 år.

- Vi ønsker så vel regionale som nasjonale og internasjonale markeringer, kunne Kolle Grøndahl fortelle. Hun trakk spesielt frem de fire hovedmarkeringene, som begynner med en storslått 8. mars-konsert i Kilden kulturhus i Kristiansand, etterfulgt av stemmerettsuka fra 11.-20. juni. Hvorfor uken er noe forlenget i forhold til kalenderen, kan forklares med at 11. juni er det 100 år siden det enstemmige stortingsvedtaket som ga kvinner over 25 år alminnelig stemmerett, og 20. juni er fødselsdagen til stemmerettens «mor» Gina Krogh. Denne uken er avsatt til å feire de fire kvinnelige bautaene i norsk kvinnekamp på 1800 og 1900-tallet, Camilla Collett, Fredrikke Marie Qvam, Gina Krogh og Fernanda Nissen. Det er laget fire korte filmer som presenterer disse sterke kvinnene. Filmene finnes på Youtube, og de kan lastes ned fra www.stemmerettsjubileet.no

 

 

I august, rett i forkant av stortingsvalget, skal det gjennomføres en demokratikampanje for å få flest mulig til å bruke stemmeretten sin ved valget. Det gjennomføres mange kreative tiltak over hele landet, blant annet en konkurranse for å lage beste stemmeretts-rap, for å motivere spesielt ungdom til å bruke stemmeretten.

Det store internasjonale arrangementet som ble trukket frem er den store internasjonale konferansen FOKUS og PRIO arrangerer 14.-15. november, der sterke kvinnestemmer som Gro Harlem Brundtland, UN Womens leder Michelle Bachelet og Nobelprisvinnerne Shirin Ebadi og Leymah Gbowee er invitert til å sitte i panelene som skal diskutere kvinners rettigheter og politiske deltakelse internasjonalt.

- I tillegg er det en rekke arrangementer over hele landet, kunne Kolle Grøndahl fortelle. Alt er registrert i vår nye nettportal www.stemmerettsjubileet.no. Her kan man gå inn på de enkelte fylkene for å finne ut hva som skjer lokalt.  Vi har også laget en rekke konkurranser, utstillingsmateriell og bøker som vi håper vil gi et økt fokus på bruk av stemmeretten.  Arrangementskomiteen for stemmerettsjubileet skal ikke gi svar. Vår oppgave er å inspirere til spennende diskusjoner og kulturopplevelser i de tusen hjem, avslutter Kolle Grøndahl